| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Μαθήματα κινησιολογίας από τον Θεατρικό Τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α.

Δημοσίευση: 31-05-2012 - Στήλη: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ - Φύλλο:186
Μια φορά την εβδομάδα τα μέλη του Θεατρικού Τομέα συναντιούνται στο υπόγειο του κτηρίου «Κωστής Παλαμάς», όχι για να κάνουν πρόβες τα λόγια τους, αλλά για μαθήματα κινησιολογίας. Τρυπώσαμε στη συνάντησή τους και είδαμε την ομάδα Δρυς σε μια ποικιλία ασκήσεων. Η εν λόγω ομάδα προετοιμάζει αυτή την περίοδο την παράσταση "Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων" του Κάρλο Γκολντόνι. Το έργο πρόκειται να ανεβεί στο κτήριο "Κωστής Παλαμάς", στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στη Λάρισα στο 9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου προς το τέλος του Ακαδημαϊκού έτους. Με τον όρο κινησιολογία εννοούμε τη μελέτη της κίνησης. Έχει ως στόχο να βοηθήσει τον άνθρωπο να "κινηθεί" με την ευρύτερη έννοια του όρου, καθώς βοηθά στο να αποβληθεί το άγχος, να νιώσουν περισσότερη εμπιστοσύνη τα μέλη της ομάδας μεταξύ τους, να αφεθούν και κατ’ επέκταση να βελτιώσουν την υποκριτική τους.

 

Το μάθημα ξεκινά με ανάσες, συγκέντρωση και προσήλωση στους εξωτερικούς θορύβους. Η Ελεονώρα που είναι συντελεστης της ομάδας ως βοηθητικό-περιφερειακό μέλος και παράλληλα σπουδάστρια σε σχολή χορού, δίνει τις οδηγίες. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ζευγάρια και η προσπάθεια για συγκέντρωση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς πρέπει να μιλούν ταυτόχρονα αποφεύγοντας να εξελιχθεί η άσκηση σε διάλογο και προσπαθώντας στο τέλος να έχουν καταλάβει τι τους έλεγε το ζευγάρι τους. Αργότερα προσπαθούν να εκφράσουν συγκεκριμένα συναισθήματα μόνο με το βλέμμα. Η ομάδα πρέπει να κινηθεί στον χώρο με διάφορους τρόπους. Χωρίς να επικοινωνήσουν λεκτικά, ένα μέλος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ηγηθεί ενώ οι υπόλοιποι πρέπει να κινηθούν στον χώρο όπως ο αρχηγός. Μία από τις τελευταίες ασκήσεις απαιτούσε να χωριστούν οι συμμετέχοντες σε δύο ομάδες και να διηγηθούν μία ιστορία αυθόρμητα, χωρίς προσχεδιασμό, μόνο μέσα από την τοποθέτηση του σώματός τους στον χώρο.

 

 

«Θείος Χορός» για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας


 

Στις 8 Μαϊου η ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα «δρΥος τόΠοι» παρουσίασε το δρώμενο ΘΕΙΟΣ ΧΟΡΟΣ στην πλατεία Δημαρχείου της Αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με αφορμή την ΑΦΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ. Τα μέλη της ομάδας είχαν την ευκαιρία να δείξουν το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της διετούς έρευνάς τους στο κοινό της πόλης, αλλά και στη διεθνή αποστολή αδελφοποιημένων με την Αρχαία Ολυμπία πόλεων , από την Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία και Ρωσία. Ο ΘΕΙΟΣ ΧΟΡΟΣ είναι απόσπασμα της της παράστασης ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ και απαρτίζεται από κείμενα που συμπυκώνουν το νόημα, τη διαχρονική σημασία και τη διάσταση της θέσης της γυναίκας κατά την ελληνική αρχαιότητα. Η γυναίκα παρουσιάζεται «προμηθεϊκή» ως ένα αρχέτυπο γνώσης και αναγέννησης, που πυροδοτεί την ιστορική και κατά συνέπεια ανθρώπινη εξέλιξη μέσα από τη δοκιμασία και τον πόνο της θυσίας. Η σύνθεση και η σκηνοθεσία ανήκει στην Άννα Λάζου. Στη βάση αυτής της λογικής η ομάδα αρχαίας όρχησης, συνισταμένη δύο επίσημων και αναγνωρισμένων φορέων της χώρας μας, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Θεάτρου Δώρας Στράτου, συμμετείχε στην εκδήλωση καταθέτοντας το μέγιστο δυναμικό της ενέργειάς της, εθελοντικά και αφιλοκερδώς.

 

 

 

  

Από τον Φωτογραφικό Τομέα

 


Οι φωτογραφίες παρουσιάστηκαν στην έκθεση φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους 2012 «Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών». Στόχος αυτού του έτους είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη συμβολή των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην κοινωνία.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!