| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
My Wikipedia - Οι βιβλιοθήκες συμμετέχουν

Δημοσίευση: 03-05-2012 - Στήλη: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ - Φύλλο:185
Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη στις 3 Απριλίου η Εκδήλωση-Εργαστήριο «My Wikipedia-Οι βιβλιοθήκες συμμετέχουν» στους χώρους της Βιβλιοθήκης Θετικών Επιστημών. Την Εκδήλωση-Εργαστήριο παρακολούθησαν περίπου 100 συμμετέχοντες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την Wikipedia, τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η εκδήλωση-εργαστήριο ήταν η πρώτη που συνδιοργανώθηκε από τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, Κλασικής, Βυζαντινής & Νεοελληνικής Φιλολογίας, Λαογραφίας και τη Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας. Η πρώτη αυτή συνδιοργάνωση των βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών εμπίπτει σε μία σειρά δράσεων που διενεργούνται σε πανελλαδικό επίπεδο στο πλαίσιο του έργου “Δες την Ψηφιακά 2.0”, στο οποίο εμπεριέχεται η δράση για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia. Στόχος των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση με την Βικιπαίδεια, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, οι δράσεις στοχεύουν στον εμπλουτισμό των λημμάτων της Βικιπαίδειας μέσω της συμμετοχής ομάδων/κοινοτήτων αλλά και φυσικών προσώπων που αισθάνονται ότι είναι μέρος της Κοινωνίας της Γνώσης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκαν η νέα κατάσταση που εισάγει η wiki συγγραφή λημμάτων στη γνώση, καθώς και οι εμπειρίες συμμετοχής στην ελληνική wikipedia από χρήστες, συγγραφείς λημμάτων αλλά και ανθρώπων που συμμετέχουν με άλλους τρόπους, όπως εικαστική παρέμβαση, μετάφραση, ορθογραφική ορθότητα κειμένων κ.ά. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη χρήση και αξιοπιστία της wikipedia, αλλά και την ποιότητα του υλικού που αναρτάται στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Χαρακτηριστικά ο συντάκτης της ελληνικής Wikipedia και ομιλητής στο εργαστήριο κ. Μάνος Κεφαλάς αναφέρθηκε στη χαρά και στην εσωτερική ικανοποίηση που κερδίζει κανείς βλέποντας δημοσιευμένο το λήμμα του και μετέχοντας έστω και ανώνυμα στην ψηφιακή κοινότητα.

Τέλος οι συμμετέχοντες έκαναν επιτόπου συγγραφή άρθρων της επιλογής τους (hands-on workshop). Οι βιβλιοθήκες παρείχαν κατάλογο προτεινόμενων λημμάτων και τη σχετική βιβλιογραφία για την υποστήριξη του εργαστηρίου. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ευρύτητα του κοινού που συμμετείχε στο σεμινάριο, ενενήντα έξι για την ακρίβεια συμμετέχοντες κυρίως φοιτητές, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί, καθώς και διδάσκοντες και διοικητικό προσωπικό της πανεπιστημιακής κοινότητας, οι οποίοι έδειξαν ενεργά το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή στην κοινότητα της ελληνικής Wikipedia.

Η κοινότητα της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia επιδιώκει η Βικιπαίδεια να γίνει μία από τις καλύτερες διεθνώς αυξάνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τα λήμματά της με τη συστηματική προσθήκη νέου περιεχομένου. Η αξιοπιστία της άλλωστε βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό ενεργών συμμετεχόντων. Η πορεία της προς αυτόν το στόχο θα ενισχυθεί με επιπλέον ανάπτυξη και αξιολόγηση περιεχόμενου με ανοιχτή διαδικασία στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι μέσα από τη δράση http:// mywikipedia.gr/.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!