| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Με την ευκαιρία της ημέρας της γυναίκας «Υγεία της γυναίκας - Πρόληψη»

Δημοσίευση: 19-04-2012 - Στήλη: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ - Φύλλο:184
Με την ευκαιρία της ημέρας της Γυναίκας η Β´ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του τέως Αντιπρύτανη καθηγητή κ. Γ. Κρεατσά, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας, οργάνωσε Ημερίδα με θέμα: «Υγεία της Γυναίκας- Πρόληψη», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012 στο Μαγγίνειο Αμφιθέατρο του Αρεταιείου Νοσοκομείου. Την εκδήλωση παρακολούθησε μεγάλος αριθμός γυναικών μαζί με μέλη των οικογενειών τους.

Παρουσιάστηκαν οδηγίες που διασφαλίζουν την υγεία των γυναικών και πρωτοβουλίες που βοηθούν τις γυναίκες να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας χωρίς κόστος, ένα από τα ζητούμενα της εποχής μας. Οι επισκέψεις στα εξωτερικά γυναικολογικά ιατρεία, ο προγεννητικός έλεγχος, η ενίσχυση του μητρικού θηλασμού, οι εμβολιασμοί στην εφηβική και την αναπαραγωγική ηλικία καθώς και η αντισύλληψη είναι μερικά από τα θέματα για τα οποία κάθε γυναίκα, αλλά και συνολικά η κάθε οικογένεια, ενημερώθηκε με απλό τρόπο.
«Η πρόληψη αποτρέπει την εμφάνιση γυναικολογικών προβλημάτων» και κυρίως του καρκίνου των γεννητικών οργάνων. «Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι γυναίκες σχετικά με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και τις πρόσφατες ιατρικές οδηγίες με στόχο την επίτευξη της καλής υγείας του αναπαραγωγικού συστήματος».
Παρουσιάστηκε η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι σήμερα και οι νεότερες εξελίξεις με βάση πρόσφατες ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες που εκδόθηκαν, ενθαρρύνοντας έτσι τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών πρόληψης, ενώ δόθηκε απάντηση με απλό τρόπο σε ερωτήματα από τους ειδικούς όπως:
◗ Πόσο συχνά μια γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της;
◗ Υπάρχει προληπτική εξέταση για διαβήτη (αυξημένο σάκχαρο) στην εγκυμοσύνη;
◗ Μέθοδοι αντισύλληψης και παροχή συμβουλών αντισύλληψης. Κοινοί μύθοι και αλήθειες για την αντισύλληψη.
◗ Πρέπει να γίνεται εξέταση κατά Παπανικολάου (test Pap), γυναικολογική εξέταση για κονδυλώματα (HPV), ή εξέταση για ταυτοποίηση ιών των κονδυλωμάτων σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας; Μήπως να γίνονται όλες οι παραπάνω εξετάσεις;
◗ Πόσες φορές μια έγκυος πρέπει να επισκέπτεται τον Μαιευτήρα της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

◗ Υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις για αποκλεισμό σοβαρών θεμάτων υγείας του εμβρύου στην εγκυμοσύνη;

◗ Πώς μπορούν να προληφθούν τα κατάγματα σε μια γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση;

◗ Οι διαγνωστικές επεμβάσεις της κύησης στο …μικροσκόπιο: εξέταση με λήψη τροφοβλάστης, αμνιοπαρακέντηση ή άλλες επιλογές;

◗ Συμβουλευτική σε έφηβες και γυναίκες για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

◗ Υποστήριξη μητρικού θηλασμού και παροχή συμβουλών.

◗ Ενδοοικογενειακή βία: συμβουλευτική και παραπομπή.

◗ Από ποια ηλικία πρέπει να γίνεται η μαστογραφία;

 

Επίσης προβλήθηκαν μικρού μήκους ταινίες που αφορούσαν την ενδοοικογενειακή βία και την εξωσωματική γονιμοποίηση. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν ένα μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Β´ Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής να προστατέψει την υγεία της γυναίκας και απευθύνεται στις γυναίκες και τις οικογένειές τους, αλλά και στα παιδιά μας, τα οποία από νωρίς πρέπει να γνωρίζουν θέματα αγωγής υγείας και διαφυλικών σχέσεων. Με την ευκαιρία της «Ημέρας της Γυναίκας» το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αρεταίειο» προσέφερε γυναικολογική εξέταση, καθώς και εξέταση κατά Παπανικολάου από το εξειδικευμένο προσωπικό της Β´ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου
Αθηνών την Τετάρτη και Πέμπτη 7- 8 Μαρτίου.

 

Στην ιστοσελίδα http://www.aretaieio-obgyn.com εμφανίζονται στοιχεία σχετικά με την πρόληψη και τις υπηρεσίες των αντίστοιχων τμημάτων της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!