| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Η θεσμική προάσπιση του αθλητισμού στο επίκεντρο συμποσίου για τον νέο Αθλητικό Νόμο

Δημοσίευση: 19-04-2012 - Στήλη: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ - Φύλλο:184
Μετά τις θλιβερές εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η πολιτεία απάντησε με έναν νέο Αθλητικό Νόμο. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνούς Ενώσεως Αθλητικού Δικαίου (ΙΝ.Δ.Ε.Α.Δ.) και το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Αθλητικού Δικαίου (Ε.Κ.Ε.Α.Δ.) οργάνωσε στις 2 Φεβρουαρίου Συμπόσιο με θέμα αυτόν το νέο Νόμο, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται όταν ο αθλητισμός καλείται να εξοστρακίσει τη διαφθορά. Το Συμπόσιο είχε τίτλο «Νέος Αθλητικός Νόμος: Προσυνεννοημένοι Αγώνες, Αντιμετώπιση της Βίας και του Doping, Διοικητικές και Ποινικές Ρυθμίσεις» και έγινε στο Εντευκτήριο «Το Καποδιστριακόν», με τη συμβολή των περιοδικών «Επισκόπηση Αθλητικού Δικαίου/ Lex Sportiva» και “International Sports Law Review Pandektis”.
Στην εκδήλωση αναγνώστηκε χαιρετισμός της Προέδρου Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Χρύσας Αράπογλου. Ο κ. Γιώργος Βαρδινογιάννης βραβεύτηκε με την ευκαιρία αυτή για την προσφορά του στην προάσπιση του επαγγελματικού αθλητισμού με το σημαντικό βραβείο «Απόλλων Νόμιος» ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε παρατήρησε ότι η συνεργασία των ελληνικών ομοσπονδιών ποδοσφαίρου με την UEFA και άλλους διεθνείς φορείς δεν ισοδυναμεί με εποπτεία και αδυναμία καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο νέος νόμος

Στη σημαντική του εισήγηση ο Καθηγητής κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε μία επισκόπηση του νέου νόμου και εξέφρασε την ανησυχία του για τις παλινδρομήσεις του νομοθέτη και τους κινδύνους της υπερπληθώρας νόμων.
Ιδιαίτερης σημασίας στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης ήταν η τοποθέτηση της Καθηγήτριας Χ. Σπηλιοπούλου, μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ). Η κ. Σπηλιοπούλου ενημέρωσε για τις προοπτικές να φέρει έσοδα στη χώρα το Συμβούλιο, παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες ελέγχου ντόπινγκ σε γείτονες χώρες.
Επαινώντας τη συμβολή του παριστάμενου Γενικού Γραμματέα κ. Πάνου Μπιτσαξή στη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου για το ΕΣΚΑΝ, που πλέον ανάγεται σε Νομικό Πρόσωπο, ευχήθηκε η επιλογή προέδρου του Συμβουλίου να γίνεται από τα μέλη και όχι από την πολιτική ηγεσία. Ο επίκουρος Καθηγητής κ. Παπαλουκάς μίλησε για τον νόμο σε σχέση με στοιχήματα και προσυνεννοημένους αγώνες, και ανέφερε ότι στο παρελθόν η διαφθορά υπήρξε υπέρ της ομάδας, και όχι υπέρ του κέρδους. Ανέλυσε επίσης τους νομικούς τρόπους με τους οποίους τα πρόσφατα φαινόμενα της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο μπορούν να αιτιολογήσουν στους Ευρωπαίους εταίρους την ανάγκη να διαφυλαχθεί το ελληνικό μονοπώλιο στα στοιχήματα.

Ο γενικότερος προβληματισμός του συμποσίου αναπτύχθηκε γύρω από τη διαμόρφωση ενός Κώδικα Αθλητικής Δικαιοδοσίας και την ανάγκη ίδρυσης μιας Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής, ζητήματα που υπογράμμισε και ο κ. Γ. Λενός, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος (Ε.ΦΙ.Π.).
Το συμπόσιο υπηρέτησε αυτό που τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρύτανης κ. Πελεγρίνης: την επικοινωνία του κοινού με την εμβάθυνση της επιστήμης, που μπορεί να καταδείξει τις προοπτικές πολιτικών πρωτοβουλιών.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!