| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Tμήματος Φυσικής

Δημοσίευση: 08-12-2011 - Στήλη: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ - Φύλλο:180
Πόση ενέργεια καταναλώνει το σύστημα ψύξης-θέρμανσης του χώρου σας;


Όλο και πιο συνήθεις γίνονται οι αναλύσεις σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας σε ένα κτήριο καθώς και οι επενδύσεις σε ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες. Τα συστήματα θέρμανσης, αερισμού και ψύξης υστερούν όμως κατά πολύ.Η κατανάλωση ενέργειας αυτών των συστημάτων εξαφανίζεται μέσα στον συνολικό λογαριασμό της ηλεκτρικής ενέργειας μιας και σπάνια είναι εγκατεστημένοι ξεχωριστοί μετρητές. Ένα νέο πρόγραμμα ΙΕΕ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να ‘ρίξει’ περισσότερο φως σε αυτό το αντικείμενο, να ενθαρρύνει την παρακολούθηση αυτών των συστημάτων και να καθιερώσει τα ενεργειακά σημεία αναφοράς για τα συστήματα θέρμανσης, αερισμού και ψύξης.

Το νέο πρόγραμμα iSERVcmb (Inspection of Services through continuous monitoring and benchmarking) (Επιθεώρηση / Έλεγχος υπηρεσιών μέσω συνεχούς παρακολούθησης και συγκριτικής αξιολόγησης σημείων αναφοράς) επεκτείνεται και σε δύο άλλα προγράμματα που αφορούν την ενεργειακή απόδοση των συστημάτων θέρμανσης, αερισμού και ψύξης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα. Για παράδειγμα, η Κατευθυντήρια Οδηγία της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτηρίων (Energy Performance of Buildings Directive – EPBD) απαιτεί συχνές επιθεωρήσεις, έτσι ώστε να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση. Εδώ έρχεται το iSERVcmb να διαδραματίσει τον ρόλο του. Με τη συλλογή, σε μια βάση μικρότερη της ώρας, δεδομένων της καταναλισκόμενης ενέργειας από περίπου 1600 συστήματα θέρμανσης, αερισμού και ψύξης σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο στόχος του προγράμματος είναι να αναπτυχθούν σημεία αναφοράς για την καλή, μέτρια ή κάτω του μετρίου χρήση ενέργειας των συστημάτων βάσει των δραστηριοτήτων. Έτσι, όχι μόνο θα αναγνωρίζονται τα κακής ποιότητας συστήματα, αλλά επίσης θα καταδεικνύονται τα οφέλη από την υιοθέτηση ενός πιο αποδοτικού ενεργειακά συστήματος.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η ομάδα του προγράμματος ψάχνει για ιδιοκτήτες συστημάτων, διαχειριστές εγκαταστάσεων και κατασκευαστές εξαρτημάτων / συστημάτων θέρμανσης, αερισμού και ψύξης, οι οποίοι επιθυμούν να συμβάλουν στο πρόγραμμα.

Τα κατάλληλα συστήματα θα πρέπει να έχουν ήδη εγκατεστημένο τον εξοπλισμό παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας –ή οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό παρακολούθησης και με τον τρόπο αυτό να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας των συστημάτων τους– και να είναι σε θέση να συνεισφέρουν τα δεδομένα παρακολούθησης στο πρόγραμμα. Σε αντάλλαγμα, θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη βάση δεδομένων του iSERVcmb, να μάθουν περισσότερα για πιθανές βελτιώσεις του συστήματός τους ή των συστημάτων τους και να συμβάλουν στην ανάπτυξη των σημείων αναφοράς σχετικά με τα συστήματά τους.

Οι ενδιαφερόμενοι τελικοί χρήστες καλούνται να επικοινωνήσουν με τους iSERVcmb συνεργάτες του προγράμματος για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη του.

Στοιχεία επικοινωνίας στην ιστοσελίδα iSERV: www.iservcmb.info
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!