| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
1ο Εντατικό Σεμινάριο Εκπαίδευσης στη Διαχείριση Μαζικών Απωλειών Υγείας

Δημοσίευση: 08-12-2011 - Στήλη: ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ - Φύλλο:180
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο «Advanced Course in the Management of Disaster Victims» που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο από 17 έως 22 Οκτωβρίου 2011. Το Σεμινάριο οργανώθηκε από το Μεταπτυχιακό μάθημα Διεθνής Ιατρική –διαχείριση κρίσεων Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα και το Kλιμάκιο Διασωστών.

 

Στη διάρκεια του Σεμιναρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν υψηλού επιπέδου μαθήματα πάνω στη διαχείριση φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών, στην ανάπτυξη των ιατρικών ομάδων παροχής πρώτων βοηθειών, στα ζητήματα συνεργασίας με τις ομάδες έρευνας– διάσωσης, καθώς και σε ζητήματα τηλεπικοινωνιών και διαχείρισης πόρων.

Συζητήθηκαν τα ειδικά υγειονομικά προβλήματα σε διάφορους τύπους μαζικών απωλειών υγείας με ιδιαίτερη έμφαση στις σύνθετες κρίσεις, στα συμβάντα από πυρηνικά και βιολογικά όπλα καθώς και σε ασύμμετρες απειλές.

Το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου είχε να κάνει με την εξοικείωση στις αντίξοες συνθήκες απεγκλωβισμού θυμάτων, την εγκατάλειψη υψηλών κτηρίων, τον προσανατολισμό των ομάδων στο σκοτάδι, την άσκηση εργασίας με ειδικό εξοπλισμό, την ακινητοποίηση καταγμάτων, και τη διαχείριση των Μέσων μαζικής Ενημέρωσης.

Στο σεμινάριο δίδαξε ένα επιτελείο διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και από το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, επίτιμος προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο καθηγητής κ. Bernd Domres, του Γερμανικού Ινστιτούτου Ιατρικής Καταστροφών, ο Δρ Chris Giannou, χειρουργός της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, ο Δρ Steve Photiou, του European Medical Disaster Management , ο κ. Κώστας Χολέβας, Πολιτικός Μηχανικός με μεγάλη εμπειρία στην Πολιτική Προστασία, ο Χειρουργός κ. Κ. Παπαιωάννου, τ. Πρόεδρος του ελληνικού Τμήματος των Γιατρών χωρίς Σύνορα, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Άμυνας Λευκωσίας κ. Ν. Πάρης και ο Δν/τής της Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Λευκωσίας κ. Κυπριανού με εμπειρία σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, η Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου κυρία Τσακαρέστου, έδωσε το στίγμα της διαχείρισης των Μ.Μ.Ε. σε περίοδο κρίσης.

Αποκορύφωμα της εκπαίδευσης υπήρξε η μεγάλης κλίμακας άσκηση προσομοίωσης σε σενάριο παροχής βοήθειας σε θύματα σεισμού. Για περισσότερες από οκτώ ώρες, οι φοιτητές με την καθοδήγηση και υποστήριξη των εθελοντών διασωστών, μπόρεσαν να διεισδύσουν σε ερείπια και να απεγκλωβίσουν θύματα, να ασκηθούν στη διακομιδή τραυματιών, στη διαλογή θυμάτων, στην ανάπτυξη σταθμού πρώτων βοηθειών, στην ανάνηψη και στη θεραπεία κακώσεων από καταπλάκωση. Η ψυχολογική στήριξη θυμάτων και συγγενών, ο τύπος και τα ΜΜΕ , οι επικοινωνίες, η διαχείριση των ανθρώπινων πόρων και οι εφεδρείες καθώς και η ασφάλεια και η ομαλή λειτουργία υλικού υπήρξαν επίσης μέρος της άσκησης.

Παράλληλα, η επίσκεψη στην Μεγαλόνησο αποτέλεσε ευκαιρία να αποδοθεί φόρος τιμής στους ήρωες των αγώνων κατά της Αποικιοκρατίας και –αργότερα – της νεοαποικοικρατίας
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!