| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Δ΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών - 1ο Ελλαδοκυπριακό Ιατροϊστορικό Συνέδριο

Δημοσίευση: 03-11-2011 - Φύλλο:179
Το 1ο Ελλαδοκυπριακό Ιατροϊστορικό Συνέδριο οργάνωσε η Δ΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, που διευθύνει ο Κύπριος καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων κ. Γεώργιος Πετρίκκος, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.) και την Ένωση Καθηγητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Ι.Π.Α.), στην Κύπρο στις 2-4 Σεπτεμβρίου 2011. Το συνέδριο τέθηκε υπό την αιγίδα του Ε.Κ.Π.Α., του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Υπουργείου Υγείας Κύπρου.
Σκοπός κύριος του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη των δεσμών της Ιατρικής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο από την αρχή της Ιστορικής περιόδου μέχρι τις μέρες μας. Στην πρώτη αυτή συνάντηση παρουσιάστηκαν από Κύπριους και Ελλαδίτες Καθηγητές της Ιατρικής και της Ιστορίας καθώς και άλλους ειδικούς επιστήμονες:

  1. Θέματα από την ιστορία της Ιατρικής στην Κύπρο κατά την αρχαιότητα και τους βυζαντινούς χρόνους.
  2. Η πινακίδα του Ιδαλίου, που αφορά στη γραπτή συμφωνία (σύμβαση) ομαδικής περίθαλψης τραυματιών πολέμου έναντι προνομίων, την οποία παραχώρησε το βασίλειο του Ιδαλίου στον Ιατρό Ονάσιλο και στους αδελφούς του.
  3. Οι θεραπευτικές εφαρμογές του χαλκού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα (καθώςη Κύπρος ήταν ονομαστό κέντρο παραγωγής και εμπορίας του χαλκού).
  4. Η παρούσα κατάσταση και οι μελλοντικές προοπτικές της Ιατρικής εκπαίδευσης στην Κύπρο με τη δημιουργία Ιατρικών σχολών.
  5. Πρακτικές αντιμετώπισης των συνήθων λοιμώξεων στην καθ’ ημέρα πράξη.
  6. Ό,τι νεότερο στη θεραπεία της ψωρίασης.

 

Ένα σημαντικό μέρος του Συνεδρίου εύλογα ήταν αφιερωμένο στην Ιστορία της Ιατρικής στην Αρχαία Κύπρο, που δεν παραλλάσσει σε γενικές γραμμές από την αντίστοιχη Ιστορία άλλων Ελληνικών περιοχών. Σταυροδρόμι πολύτιμο ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση κι ανάμεσα σε Βορρά και Νότο η Κύπρος, προικίστηκε γενναιόδωρα από τη φύση, με το χαλκό και τα άλλα μέταλλά της, τα ποικίλα φυτά και τα άνθη της, περιζήτητες πρώτες ύλες για μεταλλικά και άλλα φάρμακα (και για αρώματα), και με το παγκόσμια ονομαστό –ήδη στον Όμηρο– Ιερό της Κύπριδας Αφροδίτης στην Παλαίπαφο, πηγή αίγλης και πλούτου. Μάρτυρες αδιάψευστοι είναι αφενός τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα, όπως ο Τάφος του Χειρουργού της Πάφου, τα ποικίλα αναθήματα σε Ιερά μελών του σώματος από ευγνώμονες πιστούς και η σχετική επιγραφική μαρτυρία, με την περίφημη Πινακίδα του Ιδαλίου για τον ιατρό Ονάσιλο, και αφετέρου η φιλολογική μαρτυρία, άμεση και κυρίως έμμεση.

 

Η Δημόσια Υγεία και η προστασία της

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας αποτελεί σήμερα έναν από τους κύριους στόχους των συστημάτων Υγείας σε όλο τον κόσμο. Η αύξηση μικροβιακών στελεχών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα συμβατικά αντιβιοτικά είναι ένα δεδομένο στην ιατρική κοινότητα που έχει προβληματίσει πολλούς επιστήμονες. Η χρήση αντιμικροβιακών μεθόδων για τον περιορισμό της μετάδοσης των παθογόνων μικροοργανισμών είναι ο κύριος στόχος του Τομέα Υγείας σε όλο τον πλανήτη. Ο Αντιμικροβιακός Χαλκός, δηλαδή τα κράματα εκείνα που έχουν μικροβιοκτόνο δράση όταν στην επιφάνειά τους βρεθούν μικροβιακοί οργανισμοί είναι η τελευταία ανακάλυψη προς την κατεύθυνση αυτή. Στην συγκεκριμένη στρογγύλη τράπεζα παρατέθηκαν ιστορικά στοιχεία για τον Χαλκό, επιδημιολογικά δεδομένα για τη μικροβιακή χλωρίδα των νοσοκομείων και τις νεότερες εφαρμογές αντιμικροβιακού χαλκού σε Μ.Ε.Θ., σχολικές μονάδες κ.λπ.


Στη πρωτοπόρα αυτή συνάντηση συμμετείχαν περίπου 50 καθηγητές του Ε.Κ.Π.Α. μεταξύ των οποίων και Ακαδημαϊκοί όπως ο κ. Νικόλαος Κανομής, οι ομότιμοι καθηγητές ιατρικής κ. Γεώργιος Δαΐκος, Βασίλειος Γολεμάτης, Ηλίας Λαμπίρης, Χρίστος Καττάμης, Νικόλαος Κατσιλάμπρος και οι ομότιμοι καθηγητές Φιλοσοφικής κ. Ανδρέας Βοσκός και μαθηματικών Γεώργιος Φιλοκύπρου καθώς και περί τους 100 Κύπριοι γιατροί με όλους σχεδόν τους ιατρούς του Ιδαλίου με επικεφαλής τον ιατρό Δρ Ανδρέα Κωνσταντινίδη και τον καθηγητή κ. Παύλο Κυμίση. Βασικοί συντελεστές της επιτυχημένης αυτής εκδήλωσης υπήρξαν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και κυρίως ο Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής κ. Ανδρέας Βοσκός. Κύριοι χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού και η Συνεργατική Τράπεζα Κύπρου και Φαρμακευτικές Εταιρείες, όπως η Genesis Pharma.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!