| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Να μην (ξε)χάσω - Τεύχος 194

Του Λάμπρου Λιάββα

Δημοσίευση: 01-04-2013 - Στήλη: ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ - Φύλλο:194


Μουσείο - Έκθεση
Ο Μποστ της κρίσης στο Μουσείο Μπενάκη

«Πάμε στο άγνωστο για μάρκα με ελπίδα / να ζητιανέψουμε σε τόπους μακρυνούς / να ορθοποδήσουμε πριν έρθει καταιγίδα…» έγραφε δεκαετίες πριν ο Μποστ, σατιρίζοντας με τα καυστικά του σκίτσα γεγονότα της ελληνικής πραγματικότητας διαχρονικά επίκαιρα, όπως επιβεβαιώνει αυτή η έκθεση! «Cherchez να φαμ!.. Ο Μποστ του Τύπου» είναι ο τίτλος της έκθεσης που ετοιμάζουν το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και το Μουσείο Μπενάκη. Στο κτήριο της οδού Πειραιώς, παρουσιάζονται δείγματα από την ανορθόγραφη γελοιογραφική σάτιρα του τόσο ιδιαίτερου ζωγράφου και συγγραφέα, κατά την περίοδο 1950-1980, με πρωταγωνιστές τη …Μαμά Ελλάδα, την Ανεργίτσα και τον Πειναλέοντα. Παράλληλα, υπάρχει ένα τιμητικό αφιέρωμα στον Μποστ από σύγχρονους γελοιογράφους, ενώ μια ημερίδα στις 14/4 αναζητά τη σημασία και τον αντίκτυπο του έργου του στις μέρες μας. Επίσης, τα σκίτσα του ζωντανεύουν στη σκηνή από φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με την καθοδήγηση του καθηγητή τους σκηνοθέτη Γιάννη Λεοντάρη στις 20/4. Τέλος, προγραμματίζονται ειδικές ξεναγήσεις (Παρασκευές και Σάββατα) καθώς κι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά. Από 5 Απριλίου έως 19 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.
www.benaki.gr


Μουσική στη…Στέγη
Η Μουσική ποιητική της Σαβίνας

Η Σαβίνα Γιαννάτου συνθέτει, ενορχηστρώνει και διασκευάζει ένα πλήθος από διαφορετικές μουσικές και κείμενα, για να δημιουργήσει μια σπονδυλωτή παράσταση, με φόντο ανθρώπινες φωνές και ιστορίες. Συνεντεύξεις με μετανάστες και αποσπάσματα από επιστολές, συνδιαλέγονται με μουσικούς και ηλεκτρονικούς ήχους και μελωδίες από διαφορετικές εποχές και τόπους. Μαζί με τη Σαβίνα, σταθεροί μουσικοί συνεργάτες, η Τυνήσια τραγουδίστρια Λάμια Μπεντίουι, ο Χάρης Λαμπράκης στο νέι, ο Σωκράτης Σινόπουλος στην πολίτικη λύρα, η πιανίστα Ευγενία Καρλαύτη, καθώς και ο ποιητής και μεταφραστής Γιώργος Κοροπούλης. Στην αναζήτηση «μιας νέας μουσικής ποιητικής». Στις 13 Απριλίου, στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφόρος Συγγρού 107-109).
Φοιτ. εισιτήρια: 10-15 ευρώ.
www.sgt.gr


Συναυλία
Η Yasmin Levy στο Μέγαρο Μουσικής

Μια από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες της σύγχρονης «έθνικ» σκηνής, η Yasmin Levy, θα δώσει μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από τους δίσκους της “Libertad” και “Sentir” καθώς και παραδοσιακά τραγούδια της Μεσογείου. Η ισπανο-εβραϊκή «σεφαραδίτικη»μουσική παράδοση συναντά το φλαμένκο και τις μουσικές της Ανατολής. Στις 20 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης), ώρα 21:00. Φοιτητικά: 15 ευρώ.
www.megaron.gr


Μουσική
Εthno-jazz στο Gazarte

Ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της διεθνούς σκηνής της ethnojazz, o Αιθίοπας βιμπραφωνίστας Mulatu Astatke, έρχεται στην Αθήνα για δυο μουσικές βραδιές στη μουσική σκηνή Gazarte. Στις συνθέσεις και τους αυτοσχεδιασμούς του συνδυάζονται με έμπνευση και πρωτοτυπία τζαζ, λάτιν και ψυχεδέλεια με αφρικάνικα παραδοσιακά μοτίβα. Στις 19 και 20 Απριλίου, στο Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι, ώρα 22:00. Είσοδος: 25 ευρώ.
www.gazarte.gr


O Eric Harland στο Half Note

Ο συνθέτης και ντράμερ Eric Harland, από τους σημαντικότερους της διεθνούς τζαζ σκηνής, μαζί με το κουιντέτο του Voyager θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να παρουσιάσουν αποσπάσματα από το ομώνυμο άλμπουμ τους. Από 29 Απριλίου στο Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Μετς.
www.halfnote.gr


Συζήτηση
Η ανασφάλεια στην εποχή της κρίσης

Στο πλαίσιο του κύκλου «Η επιστήμη στη ζωή μας», που συντονίζει ο καθηγητής Ηλίας Κούβελας, θα γίνει συζήτηση με θέμα τις επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην ψυχική υγεία των πολιτών. Εισηγητές ο Γρηγόρης Βασλαματζής (αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο Βενετσάνος Μαυρέας (καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), με συντονιστή τον Κλήμη Ναυρίδη (καθηγητή ψυχολογίας της επικοινωνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο). Στις 23 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα MC2), ώρα 19:00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
www.megaron.gr


Βιβλία


Κώστας Αξελός,
Η τραγωδία της σύγχρονης Ελλάδας,
μτφ. Κατερίνα Δασκαλάκη, Εκδ. Νεφέλη

Ένα κείμενο του τριαντάχρονου τότε (1954), εξόριστου στο Παρίσι, Κώστα Αξελού. Ο φιλόσοφος, γράφει στα γαλλικά για τις δυσπλασίες της ελληνικής πραγματικότητας που παραμένουν μετά από μισόν αιώνα διαχρονικές και επίκαιρες. Μια Ελλάδα που σπαράσσεται από τους εσωτερικούς διχασμούς στην προσπάθεια αναζήτησης ταυτότητας. Με αδυναμία παραγωγής σκέψης, άρα και αδυναμία αυτογνωσίας, παραγωγής έργου και προσαρμογής στους όρους της νεωτερικότητας. Η Ελλάδα –γράφει- είναι μια «σχεδόν πραγματικότητα» που προσπαθεί να καλύψει το κενό της σκέψης δημιουργώντας μύθους!..


Άρτεμις Σκουμπουρδή,
Αθήνα – Μια πόλη μαγική,
Εκδ. Ι. Σιδέρης

Αλήθεια, πόσο γνωρίζουμε την πόλη όπου ζούμε; Την ιστορία της, τα κτήρια, τις τοποθεσίες που προσπερνάμε καθημερινά; Η «Αθηναιογράφος» Άρτεμις Σκουμπουρδή με γνώση και έμπνευση μας ξεναγεί και μας προσκαλεί σ’ ένα «παιχνίδι του χαμένου θησαυρού», για να μας μυήσει στα μυστικά της πόλης. Ένας εξαιρετικός και χρήσιμος οδηγός στις μνήμες και τα μνημεία της Αθήνας.


Ιστοσελίδες

www.weezic.com/en
Για όσους ασχολούνται με τη μουσική και παίζουν κάποιο μουσικό όργανο αυτός ο ιστότοπος μπορεί να λειτουργήσει ως …διαδικτυακή συνοδευτική ορχήστρα, αφού θα σας επιτρέψει δωρεάν να συνοδέψετε το κομμάτι σας με όσα όργανα θέλετε και να ανακαλύψετε πολλά και διαφορετικά μουσικά εργαλεία! Επίσης, σας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε και να συνεργαστείτε online με άλλους μουσικούς.

www.sansimerastimousiki.gr
Ιστότοπος με επίκαιρες ημερολογιακές αναφορές και ενδιαφέροντα αφιερώματα στα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα, δημιουργούς, καλλιτέχνες, συγκροτήματα, δίσκους κλπ.

www.questacon.edu.au
Ο επίσημος ιστότοπος του Εθνικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστραλίας, με πολύ ενδιαφέρουσες ειδήσεις και άρθρα για όλα τα επιστημονικά πεδία και τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας. Εξαιρετικό το κομμάτι με τα παιχνίδια και τις παιδαγωγικές εφαρμογές για παιδιά.

www.forfree.gr
Προτάσεις για δωρεάν δρώμενα, συναυλίες, εκθέσεις και κάθε είδους δραστηριότητες και δράσεις στην πόλη της Αθήνας με δωρεάν είσοδο. Επίσης, προτάσεις για εξόδους και εκδρομές με πολύ χαμηλό κόστος!..
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!