| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Να μην (ξε)χάσω - Τεύχος 191

Δημοσίευση: 18-01-2013 - Στήλη: ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ - Φύλλο:191
Έκθεση
Οι «Πριγκίπισσες της Mεσογείου» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ένα ταξίδι στην ιστορία με πυξίδα τη γυναίκα είναι το θέμα της αρχαιολογικής αυτής έκθεσης που παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κι επιμελήθηκε ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης. Ένα ταξίδι στον χρόνο, τη γυναικεία φιλαρέσκεια, την ανθρώπινη ματαιοδοξία, τις συνήθειες της ανώτερης τάξης του αρχαίου κόσμου, τις τέχνες και τις ταφικές τελετουργίες. Εντυπωσιακά ευρήματα από 24 ταφικές ανασκαφές στην κυρίως Ελλάδα, την Κρήτη, την Κύπρο και την Ιταλία. Από 13 Δεκεμβρίου 2012 έως 10 Απριλίου 2013 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι.
www.cycladic.gr

Εικαστικά
Η παρέμβαση του Κώστα Τσόκλη στη Σπιναλόγκα
Ο Κώστας Τσόκλης επιχείρησε το καλοκαίρι μιαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκτεταμένη εικαστική παρέμβαση σ’ ένα χώρο ιδιαίτερα φορτισμένο όπως το «νησί των λεπρών, η Σπιναλόγκα. Ένας τόπος που συνδυάζει τις οχυρώσεις των Βενετών με τον τούρκικο μαχαλά και τα κατάλοιπα της περιθωριακής (για πενήντα χρόνια) κοινωνίας των λεπρών. Στο Μέγαρο θα προβληθεί βίντεο του όλου εγχειρήματος και θα μιλήσουν ο καλλιτέχνης, οι επιμελητές Κατερίνα Κοσκινά και Cora Bruno, καθώς και ο συλλέκτης και κύριος διοργανωτής Νίκος Φινοκαλιώτης. Συντονίζει η τεχνοκριτικός Έφη Ανδρεάδη. Στις 31 Ιανουαρίου 2013, στις 19:00, στο Μέγαρο Μουσικής (Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας), είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιοτητας.
www.megaro.gr

Θέατρο
«Ο καλός άνθρωπος του Σε-τσουάν»
Το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ με τα διαχρονικά πολιτικά και κοινωνικά του μηνύματα και πάλι επίκαιρα, στην εποχή της οικονομικής κρίσης και της έκπτωσης των αξιών. Με τη νεανική σκηνοθετική ματιά της Κατερίνας Ευαγγελάτου και με την ερμηνεία της επίσης νέας και ταλαντούχας Στεφανίας Γουλιώτη. Από 23 Ιανουαρίου έως 10 Φεβρουαρίου 2010, στις 20:30 στην Κεντρική Σκηνή της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφόρος Συγγρού 107-109). Φοιτητικά εισιτήρια: 10 ευρώ. www.sgt.gr. Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, μετά τη παράσταση, συζήτηση με το κοινό και τους συντελεστές του έργου.

Φεστιβάλ
To Μουσικό Χωριό στη Στέγη
Το «Μουσικό Χωριό», που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, είναι μία από τις μεγαλύτερες μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη, ένας θεσμός ελεύθερης ανταλλαγής μουσικών ιδεών και πρωτότυπων εκπαιδευτικών μοντέλων μέσω της μουσικής πράξης. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στηρίζει αυτή την προσπάθεια φιλοξενώντας ένα δυναμικό τριήμερο φεστιβάλ ήχων από τον Μεσαίωνα μέχρι τη σύγχρονη μουσική, με συναυλίες, διαλέξεις, προβολές και εργαστήρια, με τη συμμετοχή δεκάδων μουσικών. Από 25 έως 27 Ιανουαρίου 2013, στη Μικρή Σκηνή της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφόρος Συγγρού 107-109). Για το πρόγραμμα ενημερωθείτε ιστοσελίδα
www.sgt.gr.

Από τις συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν προτείνουμε τις εξής:

H Τέχνη της λαϊκής κιθάρας:

Στις 26 Ιανουαρίου, ώρα 21:00.
Το ρεπερτόριο και οι βασικές τεχνικές της λαϊκής κιθάρας και του μπασοκίθαρου, έτσι όπως καλλιεργήθηκαν το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, με τον εξαιρετικό δεξιοτέχνη (κιθάρα, λαούτο, τραγούδι) και τη Θεοδώρα Αθανασίου (κιθάρα, μπασοκίθαρο, πολίτικο λαούτο, τραγούδι).

The Happy Hour Choir: μία ορχήστρα από φωνές.
Στις 27 Ιανουαρίου, ώρα 20:30. Το εργαστήριο φωνητικού συνόλου The Happy Hour Choir, διερευνά τις δυνατότητες και τα όρια της ανθρώπινης φωνής, με τον συντονισμό –διδασκαλία της Μάρθας Μαυροειδή.

Δέκα προς έναν: παράδοση στο σήμερα.
Στις 27 Ιανουαρίου, ώρα 21:20.
Δέκα καταξιωμένοι δεξιοτέχνες το «παραδοσιακού» χώρου συμπράττουν και αυτοσχεδιάζουν αναζητώντας τον σύγχρονο ήχο. Αντώνης Απέργης: κιθάρα, Ευγένιος Βούλγαρης: γιαυλί ταμπούρ, Θύμιος Ατζακάς: ούτι, Κατερίνα Παπαδοπούλου: τραγούδι, Κυριάκος Γκουβέντας: βιολί, Λουκάς Μεταξάς: κρουστά, Μάνος Αχαλινωτόπουλος: κλαρίνο, Μάρθα Μαυροειδή: πολίτικο λαούτο- τραγούδι, Νίκος Παραουλάκης: νέυ, κρουστά, Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα.

Seven Tears.
Στις 27 Ιανουαρίου, ώρα 21:20. Μια ασυνήθιστη μουσική συνάντηση όπου η αναγεννησιακή μουσική του ελισαβετιανού συνθέτη John Dowland συναντά την κοσμική μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης και οι βιόλες συμπράττουν με τα ιστορικά όργανα της Ανατολής. Ιδέα & μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Λινός.

Mουσική
Ο Roy Ayers στο Gazarte
O κύκλος της νέας χρονιάς στη σκηνή του Gazarte ξεκινά με τον επονομαζόμενο και «νονό της σύγχρονης soul», διάσημο jazz και r ’n’ b μουσικό Roy Ayers με επιλεγμένα αποσπάσματα από τους …82 δίσκους του! Στις 11 και 12 Ιανουαρίου 2013, στις 22:00 στη μουσική σκηνή Gazarte, Βουτάδων 34, Γκάζι, φοιτ. εισιτήρια: 20 ευρώ.
www.gazarte.gr

Βιβλίο
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ελλάδα της λήθης και της αλήθειας.
Εκδόσεις Θεμέλιο, 2012, σελ. 234
Ο καθηγητής κοινωνιολογίας, από τις εμβληματικές μορφές της ελληνικής διανόησης μετά τη Μεταπολίτευση, επανέρχεται με ένα νέο βιβλίο επιχειρώντας μια πρωτότυπη κριτική ερμηνεία της «ελληνικής κρίσης», αποτιμώντας τις στρεβλώσεις της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής καθώς και τις σχέσεις της Ευρώπης με την Ελλάδα, ως «τόπου ουτοπίας» για την φαντασίωση του κλασικού ιδεώδους αλλά και «προκεχωρημένου φυλάκιου» της Δύσης στην Ανατολή. Με την ευκαιρία, να θυμίσουμε και το πρώτο βιβλίο του Τσουκαλά, με τίτλο Ελληνική Τραγωδία (1968, εκδ. ελληνικής μετάφρασης Α. Λιβάνη), όπου αποτιμά τα γεγονότα που κατέληξαν στη δικτατορία, καθώς και το προτελευταίο του βιβλίο Η επινόηση της ετερότητας. Ταυτότητες και διαφορές στην εποχής της παγκοσμιοποίησης (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2010).
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!