| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Να μην (ξε)χάσω - Τεύχος 190

Δημοσίευση: 01-12-2012 - Στήλη: ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ - Φύλλο:190


Έκθεση


 

Μια προσέγγιση στη ζωγραφική του Γιάννη Τσαρούχη

Μια διαφορετική γνωριμία με το έργο του Γιάννη Τσαρούχη. Ματιές στη δημιουργική διαδικασία που ακολου- θούσε ο ζωγράφος προκειμένου να προσεγγίσει τα θέματα που τον απασχόλησαν από τα νεανικά του χρόνια έως την ωριμότητά του (όπως οι Εποχές, οι Ναύτες, ο Άγιος Σεβα- στιανός, οι Μήνες, οι Λουόμενοι κ.ά.). Η παρουσίαση επιδιώκει να ρίξει φως στα διάφορα στάδια της πνευματι- κής και καλλιτεχνικής διεργασίας για την ολοκλήρωση ενός έργου. Είναι η πρώτη φορά που το έργο του Τσαρού- χη προσεγγίζεται και παρουσιάζεται μέσα από σπουδές και παραλλαγές, ανέκδοτες φωτογραφίες και πρωτό- τυπο αρχειακό υλικό, το οποίο προέρ- χεται από τις συλλογές του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη. Από 7Δεκεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2013, στο Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς 138.

 

www.benaki.gr

 

 


 

Φεστιβάλ

 

Φεστιβάλ επιστήμης και τεχνολογίας στο Ίδρυμα Ερευνών

Το καθιερωμένο πλέον Φεστιβάλ Επι- στήμης και Τεχνολογίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Ερευνητικό Πανε- πιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών μάς προσκαλούν σε ένα τετραήμερο εξοι- κείωσης με τις έννοιες, τη μεθοδολο- γία και τα μυστικά της επιστημονικής σκέψης αλλά και τις εφαρμογές τής έρευνας στην καθημερινή μας ζωή. Ομιλίες από επιστήμονες και πανεπι- στημιακούς για τον μικρόκοσμο και το σύμπαν, τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη. Παρουσιάσεις για υλικά που «παίζουν» με το φως μέχρι να σε κάνουν… αόρατο, από τον φυσικό και ειδικό της επικοινωνίας της επιστήμης Νίκολας Χάριγκαν. Διασκεδαστικά εργαστήρια και ψηφιακά παιχνίδια πε- ριπέτειας και μάθησης για τα παιδιά. Αλλά και ένα… « Έγκλημα στο Εργα- στήριο» που περιμένει λύση μέσα από τη θεατρική παράσταση της ομάδας του Famelab! Από τις 13 έως τις 16 Δε- κεμβρίου το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48)

 

www.eie.gr

 

 


 

 

Όπερα

 


«Ο μαγικός αυλός» στη Λυρική Σκηνή

«Ο μαγικός αυλός», από τις δημοφιλέ- στερες όπερες του κλασικού ρεπερτο- ρίου και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και πολυεπίπεδα έργα του Μότσαρτ, παρουσιάζεται και πάλι από την Εθνι- κή Λυρική Σκηνή. Σκηνοθεσία: Αρνώ Μπερνάρ. Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης – Μίλτος Λογιάδης. Ση- μειώνουμε ότι, τόσο γι’ αυτήν όσο και για όλες τις παραστάσεις της Λυρικής, ισχύει η προσφορά «για νέους της τε- λευταίας στιγμής», δηλ. εισιτήρια για νέους έως 26 ετών στην τιμή των 15 ευρώ, που διατίθενται 20 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης για όλες τις ζώνες του θεάτρου, εφόσον υπάρ- χουν ελεύθερες θέσεις. Στις 14, 15, 16, 19, 20 Δεκεμβρίου & 3, 4, 5 Ιανουαρίου 2013, στο Θέατρο Ολύμπια (Ακαδημίας 59-61). Φοιτητικό: 15 ευρώ.

 

www.nationalopera.gr

 

 


 

Συναυλία

 

Συμφωνική απόλαυση στο Μέγαρο!

Philharmonia Orchestra με διευθυντή τον Lorin Maazel στη Συμφωνία αρ. 6 («Παθητική») του Τσαϊκόφσκι και τη Συμφωνία αρ. 2 του Γιοχάνες Μπραμς!.. Μια από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου κι ένας κορυφαίος μαέ- στρος σε δυο συμφωνίες από τις σημα- ντικότερες του κλασικού ρεπερτορίου! Τι άλλο να ζητήσεις κανείς; Φροντίστε εγκαίρως για τα εισιτήρια! Στις 15 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μου- σικής Αθηνών (Αίθουσα Χρ. Λαμπρά- κης), ώρα 20. 30. Φοιτητικά: 9,5 ευρώ.

 

www.megaron.gr

 

 


 

Μουσική

 

Συνάντηση κορυφής τζαζ στο Fuzz

Ο καταξιωμένος βιρτουόζος της κιθάρας Al Di Meola και ο δεξιοτέ- χνης κουβανός πιανίστας Gonzalo Rubalcaba, στο πλαίσιο της παγκό- σμιας περιοδείας τους, θα βρίσκονται στις 16 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Ιδιαί- τερα ενδιαφέρουσα αναμένεται η σύ- μπραξή τους με τον Έλληνα σολίστα του μπουζουκιού Μιχάλη Παούρη! Το... ζέσταμα έχει αναλάβει ο κιθαρί- στας Μπάμπης Παπαδόπουλος με το κουϊντέτο εγχόρδων του, σε παλιά ρε- μπέτικα εμπλουτισμένα με σύγχρονα αρμονικά στοιχεία και επιρροές τζαζ. Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στο Fuzz Club (Πειραιώς 209 και Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος)

 

www.fuzzclub.gr

 

 


 

Μουσική Σκηνή

 

O Στέλιος Βαμβακάρης στην «Αυλαία»

Ο γιος και κληρονόμος της τέχνης τού Μάρκου Βαμβακάρη, ένας από τους τελευταίους «μάγκες» που …δεν τον πάτησε το τρένο! Συμπράττει στη σκη- νή της «Αυλαίας» με τον Βαγγέλη Κο- ρακάκη, συνεπή συνεχιστή του ύφους και του ήθους του ρεμπέτικου. Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012, στη μουσική σκηνή «Αυλαία» (Αγ. Όρους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115 – Βο- τανικός), ώρα 21.30. Είσοδος: 10 ευρώ (με ποτό).

 

www.avlea.gr

 

 


 

 

Συζητήσεις στη…Στέγη

 

Ρομά: Οι ορατοί «αόρατοι» συμπολίτες μας

Στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Λέξεις & Σκέψεις» στη Στέγη του Ιδρύ- ματος Ωνάση, μια προσέγγιση στην κοινωνική θέση και την αντιμετώπιση των Τσιγγάνων. Οι Ρομά, περίπου 15 εκατομμύρια ψυχές σ’ όλο τον πλανή- τη (οι μισοί ζουν στην Ευρώπη), εξακο- λουθούν να βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο και να μην απολαμβάνουν στοιχειώδη δικαιώματα, όπως η εκ- παίδευση, η ισονομία, η εγγραφή σε δημοτολόγια, η εκπροσώπηση στους θεσμούς. Ο φαύλος κύκλος της περι- θωριοποίησής τους οδηγεί σε ολοένα εντονότερες κοινωνικές συγκρούσεις, καθώς διαιωνίζει στερεότυπα και ρα- τσιστικές συμπεριφορές. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τους περίπου 250 000 Ρομά που ζουν δίπλα μας; Έλληνες και ξένοι ειδικοί θίγουν ποικίλες διαστά- σεις του ζητήματος, σε μιαν εποχή που η οικονομική κρίση εντείνει τις διώξεις ακόμη και από επίσημα κράτη (με πρό- σφατο το παράδειγμα της Ουγγαρί- ας), αλλά και κάποιες αμφιλεγόμενες κρατικές πολιτικές όπως στη Γαλλία. Ομιλητές: Νίκος Βίττης (συνήγορος του Πολίτη στην ειδική ομάδα για τα θέματα των Ρομά), Σούλα Μητακίδου ( αναπληρώτρια καθηγήτρια του Αρι- στοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλο- νίκης) και Valeriu Nicolae (ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Χάραξης Πο- λιτικής για τους Ρομά και τις Μειονό- τητες στο Βουκουρέστι).Συντονιστής ο Χρήστος Καρράς. Στις 11 Δεκεμβρίου 2012, στις 19.00 στην Κεντρική Σκηνή της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφόρος Συγγρού 107-109). Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου.

 

www.sgt.gr
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!