| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Να μην (ξε)χάσω - Τεύχος 184

Δημοσίευση: 19-04-2012 - Στήλη: ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ - Φύλλο:184
Έκθεση - Προβολή
Από τη Μικρασιατική Καταστροφή στην ανταλλαγή πληθυσμών

Μετά την έκθεση και την ταινία «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης» (που είδαν περισσότεροι από 12000 επισκέπτες), η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ επιστρέφουν με το δεύτερο μέρος της έρευνάς τους για τον διωγμό και την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας (1922-1924). Ιστορικοί μελετητές και πρόσφυγες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες. Η Καλλιόπη Γεωργιάδου –με καταγωγή από την Καππαδοκία– διηγείται την ιστορία της στα τουρκικά, ενώ ο Husnu Karaman, γιος μουσουλμάνων προσφύγων από την Κρήτη, στην κρητική διάλεκτο. Η σχετική έκθεση προβάλλει για πρώτη φορά άγνωστο οπτικό υλικό (όπως οι εξαιρετικές φωτογραφίες με πρόσφυγες του Lewis Hine και αποσπάσματα από ταινίες εποχής). Μια ματιά που επιδιώκει «να κρατήσει αποστάσεις τόσο από μιαν υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση, όσο και από νεότερες απόπειρες που αποσιωπούν τα τραγικά γεγονότα παραμορφώνοντας την αλήθεια». Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο Αμφιθέατρο του Μουσείου κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Έως τις 29 Απριλίου 2012, στο Μουσείο Μπενάκη – Κουμπάρη 1.
www.benaki.gr

Έκθεση – Μουσείο
Το «Ναυάγιο των Αντικυθήρων» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια μεγάλη αρχαιολογική περιοδική έκθεση αφιερωμένη στο περίφημο «Ναυάγιο των Αντικυθήρων». Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί το σύνολο σχεδόν των αρχαιοτήτων που ανασύρθηκαν. Το ναυάγιο εντόπισαν σφουγγαράδες από τη Σύμη και η ανέλκυσή του συνιστά την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Στην πρώτη φάση (1900-1901) την επιχείρηση ανέλαβαν οι σφουγγαράδες με τη συνδρομή πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού, ενώ η δεύτερη φάση (1976) πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου «Καλυψώ» του Cousteau. Από τις 5 Απριλίου 2012 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πάρτε μια πρώτη γεύση από τα επιλεγμένα ευρήματα στην πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα του Μουσείου.
www.namuseum.gr

Όπερα
Από τη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης στο Μέγαρο

Στις 10 Απριλίου μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της παράστασης της Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης με την όπερα «Μanon» του Jules Massenet. Και στις 20 Απριλίου μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της παράστασης με την όπερα «La Traviata» του Giuseppe Verdi. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλ. Τριάντη), ώρα 19.00 (10/4) και 19.55 (20/4). Φοιτητικά: 20 ευρώ.
www.megaron.gr

Θέατρο
Το «Διπλό Βιβλίο» στη Στέγη


«Ένας καημός είναι το ρωμαίικο!» λέει ένας από τους ήρωες του «Διπλού Βιβλίου», που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου. Εκδόθηκε το 1976 και γράφτηκε από τον Δημήτρη Χατζή κατά τη διάρκεια της 28χρονης εξορίας του στην Ανατολική Ευρώπη. Ακολουθώντας τη ζωή του βασικού του ήρωα, ο Χατζής διατρέχει τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Όμως συγχρόνως η ιστορία του γίνεται πανανθρώπινη, ένας στοχασμός για τη θέση του ανθρώπου στον σύγχρονο κόσμο, ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα ή πατρίδα. Μια πολλά υποσχόμενη θεατρική «ανάγνωση» του μυθιστορήματος του Χατζή, που ανεβαίνει σε διασκευή από την ομάδα Pequod της Αγγελικής Παπαθεμελή, του Δημήτρη Ξανθόπουλου και του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Μια πρωτότυπη προσέγγιση που αναζητά με λιτά μέσα και μια ουσιαστική δουλειά συνόλου νέες
μορφές αφήγησης και επαφής με το κοινό. Από 18 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2012, ώρα 21.00, στη Μικρή Σκηνή της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφόρος Συγγρού 107-109). Φοιτητικά: 10 ευρώ.
www.megaron.gr

Συναυλίες
Ο Λεωνίδας Καβάκος στις σονάτες για βιολί του Μπετόβεν

Μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία, με τον κορυφαίο βιολονίστα, που ολοκληρώνει την παρουσίαση του κύκλου με τις σονάτες για βιολί του Μπετόβεν, παίζοντας τις σονάτες αρ. 1, 8 και 9 (η περίφημη σονάτα του Κρόιτσερ). Στις 21 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης), ώρα 20.30. Φοιτητικά: 8 ευρώ.
www.megaron.gr

Κυριακή πρωί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης

Μια από τις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου, η Φιλαρμονική της Βιέννης και ο διάσημος μαέστρος Sir Antonio Pappano προσφέρουν για το κοινό των Κυριακάτικων Πρωινών του Μεγάρου μια συναυλία που στόχο έχει να φέρει το νεανικό κοινό πιο κοντά στη συμφωνική μουσική. Θα παρουσιάσουν τα έργα: Joseph Haydn, Συμφωνία αρ. 22 («Ο Φιλόσοφος») και Johannes Brahms: Συμφωνία αρ. 4 σε μι ελάσσονα, (τα δύο τελευταία μέρη). Στις 29 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης), ώρα 11.30. Φοιτητικά: 8 ευρώ (έναρξη προπώλησης για νέους έως 25 ετών: 9 Απριλίου).
www.megaron.gr

Μουσική Σκηνή
Οι Mode Plagal συναντούν τον «Βόσπορο»
Μια πολύ ενδιαφέρουσα «έθνικ» μουσική συνάντηση, όπου το συγκρότημα Μοde Plagal (που ανιχνεύει με ήχο ηλεκτρικό μια σύγχρονη προσέγγιση στην ελληνική παραδοσιακή μουσική) συμπράττει με μέλη από την ομάδα «Βόσπορος» από την Κωνσταντινούπολη. Στις 20 Απριλίου 2012, στη μουσική σκηνή «Αυλαία» (Αγ. Όρους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115 – Βοτανικός), ώρα 22.30. Είσοδος: 10 ευρώ.
www.avlea.gr

Συζητήσεις στη… Στέγη
Η νέα μετανάστευση των Ελλήνων

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις και Σκέψεις – Εμείς και οι Άλλοι» στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση. Από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τις δεκαετίες του 1960 και 70 διαδοχικά κύματα μετανάστευσης στέρησαν από την πατρίδα μας εργατικό δυναμικό, δημιουργώντας σε διάφορες περιοχές του κόσμου μια δεύτερη Ελλάδα, σχεδόν ίση πληθυσμιακά με την εντός των τειχών. Στις μέρες μας, το φαινόμενο τείνει να πάρει και πάλι σημαντικές διαστάσεις. Τότε, ήταν κυρίως τα εργατικά στρώματα που έπαιρναν τον δρόμο της μετανάστευσης, ενώ σήμερα φεύγει πρώτο το επιστημονικό δυναμικό. Το ζήτημα απασχολεί γενικότερα την Ευρώπη και η συζήτηση θα επικεντρωθεί τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή διάσταση του προβλήματος. Ομιλητές: Βαγγέλης Κεχριώτης (καθηγητής Πανεπιστημίου Βοσπόρου), Λόης Λαμπριανίδης (καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας), Μάνος Ματσαγγάνης (καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου), Γιώργος Παγουλάτος (καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου). Συντονιστής: Προκόπης Δούκας (δημοσιογράφος). Στις 25 Απριλίου 2012, στις 19.00 στην Κεντρική Σκηνή της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφόρος Συγγρού 107-109).

Είσοδος ελεύθερη.

www.sgt.gr
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!