| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Να μην (ξε)χάσω 171

Του Λάμπρου Λιάββα

Δημοσίευση: 19-02-2011 - Στήλη: ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ - Φύλλο:171


Μουσείο

Από το Βυζάντιο στη νεώτερη εποχή

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Διαθέτει περισσότερα από 25000 αντικείμενα που  χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ό αιώνα και προέρχονται από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο. Η ανανεωμένη μόνιμη έκθεσή του, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή στον Βυζαντινό πολιτισμό με τις ενότητες: Από τον αρχαίο κόσμο στον βυζαντινό – Ο κόσμος του Βυζαντίου – Η πνευματική και καλλιτεχνική κινητικότητα στον 15ο αιώνα – Από το Βυζάντιο στη νεότερη εποχή – Βυζάντιο και νεότερη τέχνη. Για καλύτερη προετοιμασία επισκεφτείτε την εξαιρετική ιστοσελίδα του Μουσείου. Η είσοδος για τους φοιτητές είναι ελεύθερη.
Βασ. Σοφίας 22, Κολωνάκι. Τρ.-Κυρ. 8.30-15.00.

www.byzantinemuseum.gr

 

Θέατρο

Ο «Συρανό ντε Μπερζεράκ» στο Εθνικό Θέατρο
Η έμμετρη «ηρωική κωμωδία» του Εντμόν Ροστάν, από τις σημαντικότερες του παγκόσμιου δραματολογίου. Ένα έργο για έναν άνθρωπο «διαφορετικό», εξεγερμένο απέναντι σε μια απαξιωτική κοινωνία. Σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου. Εθνικό Θέατρο - Κεντρική Σκηνή (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24), 17 Δεκεμβρίου – 17 Απριλίου.

www.n-t.gr

 

Μουσική

«Με την Ελλάδα καραβοκύρη» - Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο

Ένα μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του, με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Το μουσικό σύνολο διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου καθώς και πολλών νεότερων συνθετών σε στίχους του Νίκου Γκάτσου που καθόρισαν τη νεοελληνική μουσική ευαισθησία.
Στις 23 & 24 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής - Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη), στις 20.30.

www.megaron.gr

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Κυριακή μεσημέρι στο… Αιγαίο
Η μεσημεριανή  κυριακάτικη βόλτα μπορεί να καταλήξει στη μουσική σκηνή «Αυλαία» στον Βοτανικό, για ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα με συνοδεία από την ομάδα «Βορριάδες» του Γιάννη Ζευγώλη, σε τραγούδια και σκοπούς από την αιγαιοπελαγίτικη μουσική παράδοση.
«Έμαθα να ζω γυρεύοντας τους ήχους των παλιών καιρών, πέρασα από τη δύση και στράφηκα πίσω. Ποιός μπορεί να αρνηθεί τη ρίζα του; Γυρίζω από δω κι από κει αναζητώντας να δω τι είχαν μες στην ψυχή τους αυτοί που έφυγαν, ψάχνοντας στο δρόμο τους τα σημάδια για να τους μιλήσω. Πρέπει να ξέρεις να διαβάζεις τ’ άστρα για να ταξιδεύεις... και τότε η θάλασσα σε μαθαίνει κάτι, που σου δίνει το κουράγιο να συνεχίσεις το ταξίδι».  
Όλες τις Κυριακές του Ιανουαρίου στις 16.00, στη μουσική σκηνή «Αυλαία» (Αγ. Όρους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115 - Βοτανικός). Τιμή εισιτηρίου 15 ­ (με κρασί / μπίρα).

www.avlea.gr.

 

Διάλεξη - Συζήτηση

«Λόγος - Αντίλογος - Διάλογος»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, ο Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης συζητά με τον Γιώργο Δερτιλή, ενώ «διαμεσολαβεί» η Κατερίνα Σχινά. Με τη σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Ευαγγελάτου και μουσικές του Νίκου Ξυδάκη.
Στις 25 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής - Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη), στις 19.00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (από τις 17.30).

www.megaron.gr

 

Στρογγυλό τραπέζι

«Το σχολείο αλλάζει;»

Μια σειρά από καίρια ερωτήματα και προβληματισμοί για τη δομή και τις λειτουργίες του ελληνικού σχολείου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τη συμμετοχή του Roger Slee, κοσμήτορα στο Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Στη 1 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής - Αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη), στις 19.00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (από τις 17.30). www.megaron.gr

 

Βιβλίο

«Ανάμεσα στον Μαρξ και στην Coca Cola» Εκδόσεις Κασταλία.
Ένας συλλογικός τόμος με σύγχρονες μελέτες κοινωνικών επιστημόνων για τα φοιτητικά-νεανικά κινήματα των 60’ς στην Ευρώπη (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Δανία κ.ά.) και τον αντίκτυπό τους στις επόμενες δεκαετίες. Θέματα πολιτισμικής κουλτούρας που συνδέονται με τη μουσική και την απελευθέρωση της σεξουαλικότητας, αναδεικνύουν τις αντινομίες του κινήματος ανάμεσα στον ριζοσπαστισμό και τον ευδαιμονισμό, τον πειραματισμό και τον καταναλωτισμό.

 

Βιβλίο
«Στο σύνορο. Μετανάστευση, σύνορα και ταυτότητες στην ελληνοαλβανική μεθόριο». Εκδόσεις Οδυσσέας

Ένα βιβλίο του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκου. Εξαιρετικά γόνιμος προβληματισμός πάνω σε επίκαιρα ζητήματα ταυτότητας, σε μιαν εθνογραφική μελέτη για τους ανθρώπους της «άλλης πλευράς». Μέσα από την επιτόπια έρευνα, το ημερολόγιο, τις συνεντεύξεις και τις καταγραφές συναντήσεων, χορών και γάμων στις μεθοριακές περιοχές της Ηπείρου.

 

Ιστοσελίδες
www.openculture.com/2010/11/45_great_cultural_icons_revisited.html
Από τους σημαντικότερους επιμορφωτικούς ιστότοπους με δωρεάν μαθήμα.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!