| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Να μην (ξε)χάσω - Τεύχος 183

Του Λάμπρου Λιάββα

Δημοσίευση: 08-03-2012 - Στήλη: ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ - Φύλλο:183
Όπερα


Κουρτ Βάιλ και Μπέρτολτ Μπρεχτ στο Μέγαρο

Στη σκηνή της Αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη» μεταφέρεται μια από τις πιο πρόσφατες παραγωγές του Teatro Real της Μαδρίτης. Πρόκειται για την όπερα «Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ», το εμβληματικό έργο των Κουρτ Βάιλ και Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία της πρωτοποριακής ομάδας Fura dels Baus και μια διεθνή διανομή τραγουδιστών. Στις 13, 15 και 17 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλ. Τριάντη), ώρα 20.30. Φοιτητικά: 14 €.
www.megaron.gr

Θέατρο

Η «Αυλή των θαυμάτων» στο Εθνικό Θέατρο
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της μεταπολεμικής ελληνικής δραματουργίας. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης καταγράφει τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της πατρίδας και τις πτυχές του ελληνικού χαρακτήρα, μέσα από το εμβληματικό σύμβολο της αυλής. Το Εθνικό Θέατρο τιμά τον πατριάρχη του ελληνικού ρεαλισμού με μια παράσταση που ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα. Έως τις 6/5/2012 στην Κεντρική Σκηνή του κτηρίου Τσίλερ (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24)
www.n-t.gr

«Τρωίλος και Χρυσηίδα» του Σαίξπηρ στο Εθνικό Θέατρο

Με αφετηρία ένα επεισόδιο του Τρωικού πολέμου ο Σαίξπηρ συνθέτει ένα κλασικό έργο που απομυθοποιεί τους πολιτικούς και τους ηγέτες του πολέμου, τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τις εφήμερες συμμαχίες την ανοησία των «μεγάλων πολεμιστών». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Λιθουανός Όσκαρας Κορσουνόβας. Παλαιότεροι και νεότεροι πρωταγωνιστές ερμηνεύουν το έργο, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο.Από 14/3/2010 έως 3/5/2012 στην Κεντρική Σκηνή του κτηρίου Τσίλερ (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24).
www.n-t.gr

Φεστιβάλ - Κινηματογράφος

Διεθνές φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας
Το «SFF-rated Athens 2012», το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού της Αθήνας, ξεκινά για ένα οκταήμερο στις 7 Μαρτίου στην αίθουσα του «Μικρόκοσμου» (Λεωφ. Συγγρού 106, Φιξ) καθώς και στην αίθουσα προβολών του ΝΙΧΟΝ (Αγησιλάου 61Β, Κεραμεικός). Θα προβληθούν 53 sci-fi ταινίες από όλον τον κόσμο, ενώ για πρώτη φορά θα απονεμηθούν βραβεία κριτικής επιτροπής. Το φετινό έβδομο φεστιβάλ έχει ετοιμάσει πολλές εκπλήξεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν η ελληνική πρεμιέρα της περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας «John Carter» και η προβολή της αποκατεστημένη κόπιας του αριστουργηματικού «Metropolis» (1927).

Συναυλίες

H Mάρθα Άργκεριχ στο Μέγαρο Μουσικής
Μια από τις κορυφαίες πιανίστες της εποχής μας, η Μάρθα Άργκεριχ, συμπράττει με σημαντικούς σολίστες και με την Καμεράτα - ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, σ’ ένα εξαιρετικό πρόγραμμα μουσικής δωματίου σε τρεις συναυλίες.
Στις 10, 11 και 12 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης), ώρα 20.30. Φοιτητικά: 8 €.
www.megaron.gr

Δυο κορυφαίοι σολίστες της τζαζ στην Αθήνα

Μια μοναδική μουσική εμπειρία σε μια βραδιά τζαζ με τον Chick Corea στο πιάνο να συμπράττει με τον Gary Burton βιμπράφωνο. Στις 15 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης), ώρα 20.30.
Φοιτητικά: 7,5 ευρώ.
www.megaron.gr

Μουσική Σκηνή

« Έξοδος – Να ονειρεύομαι ή να συμβιβάζομαι;»
Μια θεατρική συναυλία για τις αναζητήσεις και τα αδιέξοδα της νέας γενιάς στην εποχή της κρίσης. Έξι ηθοποιοί και πέντε μουσικοί κάνουν την ερώτηση: «Να συνεχίσω να ονειρεύομαι στην Ελλάδα του 2012 ή να συμβιβαστώ;». Ένα πάρτι για τις «ευτυχισμένες μέρες», μια συνάντηση με το παρελθόν και η επανάσταση του σήμερα συνθέτουν τα τρία κεφάλαια της παράστασης. Ένα έργο που δημιούργησαν οι ηθοποιοί μέσα από μια διαδικασία αυτοσχεδιασμών, συνεντεύξεων και ερευνών. Από τη θεατρική εταιρεία « Έξις», σε σκηνοθεσία του Μάκη Κατσούλη. Από την Κυριακή 18 Μαρτίου και κάθε Κυριακή, στη μουσική σκηνή «Αυλαία» (Αγ. Όρους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115 – Βοτανικός), ώρα 22.00. Είσοδος: 10 €.
www.avlea.gr,
www.thelunatics.gr

Κινηματογράφος

Από τον Ισημερινό στην Αργεντινή
Ένας κινηματογραφικός κύκλος με 5 πρόσφατες ταινίες από τον Ισημερινό και την Αργεντινή, με ελληνικούς υπότιτλους. Τις Τρίτες 17, 24, 31 Ιανουαρίου και 7, 14 Φεβρουαρίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας (Μητροπόλεως 23), ώρα 18.30 και 20.15. Είσοδος ελεύθερη.
www.avlea.gr

Συζητήσεις στη…Στέγη

Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη και μια δημόσια συζήτηση, στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις και Σκέψεις» στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση:
20 Μαρτίου – ώρα 19:00

Ο θαυμαστός κόσμος του Higgs
Διάλεξη του Δημήτρη Νανόπουλου, ακαδημαϊκού, καθηγητή Φυσικής Υψηλών Ενεργειών του Πανεπιστημίου Texas A&M, με θέμα ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα όλων των εποχών: από πού προέρχεται η μάζα; Όλα τα βασικά συστατικά της ύλης έχουν μάζα και σύμφωνα με το καθιερωμένο πρότυπο η μάζα αυτή προέρχεται από τον περίφημο μηχανισμό του Higgs, που προτάθηκε το 1964. Περιμέναμε περίπου 50 χρόνια για να δούμε τελικά τα πρώτα ίχνη του σωματιδίου Higgs στο μεγάλο πείραμα LHC του CERN! Ένα συναρπαστικό θέμα από έναν κορυφαίο Έλληνα επιστήμονα.

 

21 Μαρτίου – ώρα 19:00

Τα απομνημονεύματα πολιτικών προσώπων κατά πόσο φωτίζουν την ιστορική κατανόηση;
Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο «Λογοτεχνία: Οι ιστορίες των ανθρώπων» και επικεντρώνεται στα απομνημονεύματα των πολιτικών. Πόσο φωτίζουν την πραγματικότητα της εποχής τους; Είναι επαρκή και αξιόπιστα; Και πώς πρέπει να διαβάζονται; Αποκαλύπτουν αλήθειες που δεν μπορούσαν να ειπωθούν, όταν οι συγγραφείς τους ήταν πολιτικά ενεργοί ή απλώς στρογγυλοποιούν την πραγματικότητα για χάρη της υστεροφημίας; Ομιλητές η Έφη Γαζή (επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), ο Γιώργος Γιαννουλόπουλος (δημοσιογράφος-συγγραφέας) και ο Ηλίας Νικολακόπουλος (καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Συντονιστής ο Aναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς (ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών).


«Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφόρος Συγγρού 107-109). Είσοδος ελεύθερη.
www.sgt.gr
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!