| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Να μην (ξε)χάσω - Τεύχος 182

Δημοσίευση: 10-02-2012 - Στήλη: ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ - Φύλλο:182


Έκθεση – Προβολή


Σμύρνη - Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900- 1922


Η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, μετά από 4 χρόνια έρευνας, παρουσιάζουν μιαν έκθεση κι ένα ντοκιμαντέρ για τη Σμύρνη με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο πολυπολιτισμικό στοιχείο της Μητρόπολης της Ιωνίας, μέσα από τρεις παράλληλες μαρτυρίες (ελληνική, αρμενική και μουσουλμανική), με άξονα τρεις ιστορικές περιόδους: κοσμοπολιτισμός (1900-1912), δανεικός χρόνος (1912-1922) και καταστροφή-επίλογος (1922). Μια ματιά που επιδιώκει «να κρατήσει αποστάσεις τόσο από μιαν υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση, όσο και από νεότερες απόπειρες που αποσιωπούν τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής παραμορφώνοντας την αλήθεια». Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο Αμφιθέατρο του Μουσείου κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Έως τις 13 Μαρτίου 2012, στο Μουσείο Μπενάκη – Κουμπάρη 1.
www.benaki.gr

 

 

Θέατρο


O «Mακμπέθ» του Σαίξπηρ στη Στέγη


Το κλασικό αριστούργημα της ελισαβετιανής εποχής, με διαχρονικές αναφορές στην τρομοκρατία, την καταστολή, την κοινωνική και ιδεολογική αστάθεια. Σε μια «παράσταση συνόλου», σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου.

Έως 25 Φεβρουαρίου (εκτός Δευτέρας και Τρίτης), στην Κεντρική Σκηνή της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφόρος Συγγρού 107-109), ώρα 20.30.

Φοιτητικά: 10 €.
www.sgt.gr

 

Ο «Ερωτόκριτος» στο θέατρο Ακροπόλ

 

Μια σύγχρονη «σωματοποιημένη» προσέγγιση του «τελειότερου λόγου που άρθρωσε  ο Ελληνισμός» (σύμφωνα με το δοκίμιο του Γιώργου Σεφέρη). Η έμμετρη μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου, από τον κρητικό δεκαπεντασύλλαβο του 17ου αιώνα στο σήμερα. Η γλώσσα ως μέσο και αντικείμενο εθνικού ανα-στοχασμού και το παιχνίδι ως φυσική εκδήλωση του ανθρωπίνου είδους και του πολιτισμού του. Μια «παράσταση συνόλου», σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού.
Θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11.
Τετάρτη-Σάββατο στις 20.00 και Κυριακή στις 19.30. Φοιτητικό: 10 €.

Κάθε Πέμπτη γενική είσοδος 10 €.
www.acropoltheater.gr

 

 

Συναυλία


Γυναικείες φωνές στο Μέγαρο Μουσικής


Ο κύκλος συναυλιών « Έλληνες δεξιοτέχνες της δημοτικής μουσικής στο Μέγαρο» συνεχίζεται με ένα αφιέρωμα στις γυναικείες φωνές. Οι επιλογές καλύπτουν διαφορετικά είδη απ’ όλες τις περιοχές του Ελληνισμού και διαφορετικές φωνητικές τεχνικές. Συμμετέχουν «επαγγελματίες» τραγουδίστριες αλλά και απλές γυναίκες που τραγουδούν και χορεύουν σε γιορτές, έθιμα και τελετουργίες. Ανάμεσά τους η Σαβίνα Γιαννάτου, η Κατερίνα Παπαδοπούλου η Γιασεμή Σαραγούδα (μαζί με τον κορυφαίο δεξιοτέχνη στο ούτι, τον Νίκο Σαραγούδα), η Μαρία Κώττη, η Κατερίνα Ζάκκα και Μικρασιάτισσες από τη Νέα Ερυθραία. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην κορυφαία ερμηνεύτρια, ερευνήτρια και δασκάλα του ελληνικού τραγουδιού, τη Δόμνα Σαμίου.

Στις 29 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο ΜουσικήςΑθηνών (Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης), ώρα 20.30. Φοιτητικά: 7 €
www.megaron.gr

 

 

Μουσική Σκηνή


Οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» στην Αυλαία

 

Παραδοσιακά, λαϊκά και έντεχνα στοιχεία από ένα ιδιαίτερο μουσικό σχήμα που δεν εμφανίζεται συχνά στην Αθήνα. Με 30χρονη πορεία στον χώρο, 8 δισκογραφικές δουλειές και συναυλίες και εμφανίσεις που αποτελούν ξεχωριστή εμπειρία για τους φανατικούς οπαδούς τους.

Στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, στη μουσική σκηνή «Αυλαία» (Αγ. Όρους 15
και Κωνσταντινουπόλεως 115 – Βοτανικός), ώρα 22.00.

Είσοδος: 10 €
www.avlea.gr

 

Συζητήσεις στη… Στέγη


Δύο ενδιαφέρουσες δημόσιες συζητήσεις στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση:
21 Φεβρουαρίου – ώρα 19:00
Ο ψηφιακός πολιτισμός στην εποχή της κρίσης: Ταυτότητες, αγορές και αντιστάσεις. Η σύγχρονη κοινωνία κινείται στον χρόνο και τον χώρο των ροών, στο ψηφιακό περιβάλλον του διαδικτύου και των συστημάτων κινητής επικοινωνίας. Καθημερινά συμμετέχουμε σε ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα, τα προσδιορίζουμε και μας προσδιορίζουν, μέσα από αυτά παρακολουθούμε τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, τοποθετούμαστε και διαμορφώνουμε μορφές αντίστασης. Συνεχώς εξελισσόμενα ψηφιακά δίκτυα φέρνουν στην επιφάνεια νέες μορφές πολιτισμού, οικονομίας και αξίας, νέους τρόπους οικειοποίησης και εκμετάλλευσης. Ποια είναι η θέση μας και ποιοι τελικά επωφελούνται από την ψηφιακή κουλτούρα; Ποιες είναι οι συνδέσεις ανάμεσα στα δίκτυα επικοινωνίας και στους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς κόμβους και πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες συσχετίζονται με την παγκόσμια κρίση; Στόχος της συζήτησης είναι να αναζητηθούν απαντήσεις, εναλλακτικές προσεγγίσεις και τακτικές χρήσης. Συντονισμός συζήτησης: Δάφνη Δραγώνα, Ηλίας Μαρμαράς.
22 Φεβρουαρίου – ώρα 19:00

 

Εκπαίδευση και μετανάστευση


Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο «Εμείς και οι Άλλοι – Εμείς ως Άλλοι» που έχει ως αντικείμενο τη μετανάστευση. Περισσότερα από είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Ελλάδα έγινε τόπος υποδοχής μεταναστών και τα παιδιά τους ξεκίνησαν να φοιτούν στο ελληνικό σχολείο. Οι εισηγήσεις και η συζήτηση επιχειρούν μιαν αποτίμηση για το πώς λειτούργησαν η κοινωνία και η κρατική εκπαίδευση απέναντι στο γεγονός αυτό. Ποια διδάγματα και εμπειρίες αποκόμισε το εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε στο μέλλον να συμβάλει αποτελεσματικότερα στην κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών; Ομιλητές: Αντώνης Κόντης (αν. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Στέλλα Πρωτονοταρίου (εκπαιδευτικός), Άννα Φραγκουδάκη (καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών), Ελένη Χοντολίδου (επ. καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).

Στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφόρος Συγγρού 107-109).

Είσοδος ελεύθερη.
www.sgt.gr
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!