| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Nα μην (ξε)χάσω - 180

Του Λάμπρου Λιάββα

Δημοσίευση: 08-12-2011 - Στήλη: ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ - Φύλλο:180
Έκθεση

«Καλή Πατρίδα…» - Ελληνικές κοινότητες πολιτικών προσφύγων στην Ευρώπη

Άλλη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Έρχεται να προβάλει και να τιμήσει την οδύσσεια χιλιάδων Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, οι οποίοι στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου κατέφυγαν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης φτάνοντας μέχρι και την Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. Πτυχές αυτής της εποποιίας του εκπατρισμένου –για περισσότερο από 30 χρόνια- Ελληνισμού και των κοινοτήτων που δημιούργησε παρουσιάζονται μέσα από συγκεκριμένους θεματικούς άξονες που αναφέρονται στο ταξίδι και την εγκατάσταση στις χώρες υποδοχής, στην κοινοτική τους οργάνωση, στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό και στη σχέση τους με την πατρίδα που άφησαν πίσω. ‘ Ένα μάθημα ιστορίας και ζωής! Έως το τέλος Δεκεμβρίου. Εκθεσιακός χώρος της Βουλής των Ελλήνων, Αμαλίας 14, Σύνταγμα. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-15:00, είσοδος ελεύθερη.
www.foundation.parliament.gr

1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
« Έχουμε πολλά να πούμε. Να διαβάσουμε, να ανακαλύψουμε, να δούμε». Πεζογράφοι και ποιητές ηλικίας έως 35 ετών, με έναν ή δύο τίτλους βιβλίων στο βιογραφικό τους, παρουσιάζουν το έργο τους σε ένα φεστιβάλ που οργανώνεται για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί «διάλογος» με άλλες μορφές τέχνης μέσα από συζητήσεις, θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα, προβολές ταινιών μικρού μήκους, εκθέσεις και χάπενινγκ, εργαστήρια, διαγωνισμούς κ.λπ. 9-10 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος).

www.mcf.gr

Όπερα – Φάουστ του Γκουνό από τη Μετροπόλιταν
Σε απευθείας ζωντανή αναμετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης η κλασική απόδοση του μύθου του Φάουστ από τον Charles Gounod με τον σπουδαίο Jonas Kaufmann στον ομώνυμο ρόλο. Στις 10 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη), ώρα 19.55.
Φοιτητικά: 20 €.
www.megaron.gr

Χριστουγεννιάτικη συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα
Γιορταστική συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με το «Ορατόριο των Χριστουγέννων» του Γιοχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Μουσική διεύθυνση Βασίλης Χριστόπουλος. Στις 25 Δεκεμβρίου στις 20.30 στο Μέγαρο Μουσικής. Στις 19.45 εισαγωγική ομιλία για το έργο.
Φοιτ. Εισιτήρια 5 €.
www.koa.gr

 

Ρεσιτάλ κιθάρας
Ρεσιτάλ του νικητή του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας της Σεβίλλης, Λαζάρ Σερουανά
Στις 12 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας (Μητροπόλεως 23) στις 19.30.
Είσοδος ελεύθερη.
www.atenas.cervantes.es

Θέατρο-Χορός

Το «Μαύρο Θέατρο» της Πράγας στην Αθήνα.
Οι ηθοποιοί και χορευτές του «Μαύρου Θεάτρου» της Πράγας επιστρέφουν στην Αθήνα με τη νέα τους παράσταση «Afrikania», που διαδραματίζεται σε μαγευτικά αφρικάνικα τοπία. Στις 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Μπάντμιντον (Άπσος Στρατού-Γουδή).
Φοιτ. εισιτήρια 15 €.
www.badmintontheater.gr

Μουσικές Σκηνές

Το «Μαύρο Θέατρο» της Πράγας στην Αθήνα
Οι ηθοποιοί και χορευτές του «Μαύρου Θεάτρου» της Πράγας επιστρέφουν στην Αθήνα με τη νέα τους παράσταση «Afrikania», που διαδραματίζεται σε μαγευτικά αφρικάνικα τοπία. Στις 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Μπάντμιντον (Άλσος Στρατού-Γουδή).
Φοιτ. εισιτήρια 15 €.
www.badmintontheater.gr

Οι «Ματ σε δύο υφέσεις» στην Αυλαία

Ένα εξαιρετικό συγκρότημα από νέους μουσικούς (ορισμένοι απόφοιτοι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου μας) που συνδυάζουν το ανατολίτικο ιδίωμα με ηχοχρώματα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και τζαζ τεχνοτροπία. Ο ήχος τους είναι κυρίως ακουστικός με διακριτική παρουσία του ηλεκτρικού και μια ευρεία γκάμα οργάνων τόσο παραδοσιακών (λαούτο, λύρες, μπεντίρ κ.λπ.) όσο και σύγχρονων (όπως ηλεκτρική κιθάρα, synths κ.λπ.). Στις 27 Δεκεμβρίου, στις 22.00, στη μουσική σκηνή «Αυλαία» (Αγ. Όρους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115 – Βοτανικός).
Είσοδος: 10 €.
www.avlea.gr

Βιβλίο

Το γλωσσικό ζήτημα: σύγχρονες προσεγγίσεις.
Επιστημονική επιμέλεια: Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2011

Πρόκειται για έναν τόμο 624 σελίδων με πλούσια εικονογράφηση από αρχειακές εκδόσεις, οι περισσότερες από τις οποίες φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής. 26 ειδικοί γλωσσολόγοι και φιλόλογοι επιχειρούν μιαν αποτύπωση των σημαντικότερων χαρακτηριστικών και γεγονότων της ιστορίας του γλωσσικού ζητήματος, από τις αρχές του τον 18ο αιώνα έως τη θέσπιση από τη Βουλή της Κοινής Νεοελληνικής (Δημοτικής) ως επίσημης γλώσσας της διοίκησης και της εκπαίδευσης το 1976.
www.foundation.parliament.gr
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!