| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Nα μην (ξε)χάσω 172

Του Λάμπρου Λιάββα

Δημοσίευση: 19-02-2011 - Στήλη: ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ - Φύλλο:172


Μουσείο – Έκθεση Φωτογραφίας
Κώστας Μπαλάφας – «Το αντάρτικο στην Ήπειρο 1940-44»
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες ενός από τους κορυφαίους Έλληνες φωτογράφους καταγράφουν την επική και την ανθρώπινη πλευρά της Εθνικής Αντίστασης στην Ήπειρο την περίοδο της Κατοχής. Στο Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο Οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138), από 1 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου.

www.benaki.gr

 


Θέατρο
Η «Τριλογία του Παραθερισμού» στο Εθνικό Θέατρο

Ο Κάρλο Γκολντόνι στα τρία έργα που αποτελούν την «τριλογία του παραθερισμού» («Η μανία του παραθερισμού», «Οι περιπέτειες του παραθερισμού» και «Το τέλος του παραθερισμού») ξεγυμνώνει μια κοινωνία όπου οι ανούσιες κοινωνικές συμβάσεις έχουν τον πρώτο λόγο. Ο Νίκος Μαστοράκης ανασυνθέτει και σκηνοθετεί τα τρία έργα σε ένα ενιαίο κείμενο με αποκαλυπτικά επίκαιρες αναφορές.
Στο Εθνικό Θέατρο - Κεντρική Σκηνή (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24), από 4 Φεβρουαρίου έως 15 Μαΐου.
www.n-t.gr

Ελληνικό τραγούδι
«Αφιέρωμα στον Δημήτρη Λάγιο»

Στο πλαίσιο του κύκλου για το ελληνικό τραγούδι της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, η συναυλία εστιάζει στον Ζακυνθινό συνθέτη Δημήτρη Λάγιο, που έφυγε πρόωρα το 1990 σε ηλικία μόλις 38 ετών. Με την επιμέλεια του Δημήτρη Παπαδημητρίου, θα παρουσιαστούν έργα του σε πρώτη πανελλαδική εκτέλεση καθώς και κοσμαγάπητα τραγούδια του.
Στις 22 Φεβρουαρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση – Κεντρική Σκηνή (Λεωφόρος Συγγρού 107-109), στις 20.30.
www.sgt.gr

Μουσική παράδοση
«Δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής»

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στους μεγάλους δεξιοτέχνες της ελληνικής μουσικής παράδοσης περιλαμβάνει τα παραδοσιακά κρουστά. Ρυθμικοί αυτοσχεδιασμοί και ρυθμοί απ’ όλη την Ελλάδα, με τους Βαγγέλη Καρίπη, Μιχάλη Κλαπάκη, Πέτρο Κούρτη, Κώστα Μερετάκη, Ανδρέα Παπά και Ηλία Δημάνο. Στις 23 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής - Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη), στις 20.30. Φοιτητικό: 6 ευρώ.
www.megaron.gr

Ροκ συναυλία
Οι Wishbone Ash στο Gagarin

To κλασικό ροκ συγκρότημα παρουσιάζει το άλμπουμ Argus και πολλά αγαπημένα τραγούδια από την 40χρονη ιστορία του στην κλασική ροκ σκηνή. Στις 27 Φεβρουαρίου, στο Gagarin 205, (Λιοσίων 205 - μετρό Αττική), στις 21.00.
www.gagarin.gr

Κινηματογράφος
Φεστιβάλ Ελληνικού Cult Κινηματογράφου

Ανατρεπτικό και κεφάτο, το «Φεστιβάλ Ελληνικού Cult Κινηματογράφου» επιστρέφει για 9η συνεχή χρονιά με προβολές… «καλύτερων χειρότερων» ταινιών, επίτιμους καλεσμένους, πάρτι και διαγωνιστικό τμήμα με νέες cult παραγωγές. Από 16 έως 19 Φεβρουαρίου, στο Gagarin 205, (Λιοσίων 205 - μετρό Αττική).
www.gagarin.gr

Συζήτηση
«Η ελληνική κοινωνία σε αναστοχασμό»

Στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις και Σκέψεις» του Ιδρύματος Ωνάση, μια συζήτηση με θέμα «Η Πόλις και η Πόλη. Η ελληνική κοινωνία σε αναστοχασμό», με αφορμή την παράσταση «Ο θάνατος του Δαντόν» του Γκέοργκ Μπύχνερ. Στο έργο του Μπύχνερ, που διαδραματίζεται στα χρόνια της «Τρομοκρατίας», από το 1790 και μετά, ο Δαντόν, αντίθετα από τον Ροβεσπιέρο, αρχίζει να ζητάει «λιγότερο αίμα» και στο τέλος πεθαίνει μετά από μια δίκη-παρωδία. Η συζήτηση επικεντρώνεται στα ερωτήματα: Πώς μπορεί να απαιτεί κανείς δικαιοσύνη χωρίς αίμα επί δικαίων και αδίκων; Πώς μπορεί να αποφευχθεί ο ακραίος φανατισμός και η βία σε εποχές μεγάλων κοινωνικών αναταράξεων; Υπάρχει «αναγκαία βία»; Και ακόμα, έχουν οι κοινωνίες και οι πολιτικές εξουσίες την ευελιξία να τη δουν να έρχεται και να αλλάξουν, ώστε να την αποτρέψουν; Συμμετέχουν οι καθηγητές Θάνος Βερέμης και Βασιλική Γεωργιάδου, ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της εθνικής επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου, και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψυχογιός.
Στις 7 Φεβρουαρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση – Κεντρική Σκηνή (Λεωφόρος Συγγρού 107-109), στις 19.00. Είσοδος ελεύθερη.
www.sgt.gr

Ημερίδα - Συζήτηση
«Η κρίση στην Ελλάδα όπως τη βλέπουν οι άνθρωποι της επιστήμης»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, με τους καθηγητές Σταύρο Ιωαννίδη, Ιωάννη Ηλιόπουλο, Χαράλαμπο Μουτσόπουλο, Ηλία Μόσιαλο και Χρήστο Παπαδημητρίου.
Tην 1η Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής - Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη), στις 19.00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (από τις 17.30).
www.megaron.gr

Βιβλίο
Νίκος Πέτρου, Ελλάδα η χώρα της ποικιλότητας.
Εκδ. Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

Το μοναδικό μωσαϊκό των ελληνικών οικοτόπων μέσα από ... 6.500 φυτά, τα 1800 μανιτάρια, τα 443 πουλιά, τα 115 θηλαστικά και τις 235 πεταλούδες! Μια πλούσια σε ερευνητικό και φωτογραφικό υλικό έκδοση, με ιδιαίτερη μνεία στα είδη που υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα και σε εκείνα που κινδυνεύουν. Ο αναγνώστης ανακαλύπτει ότι μέσα σε διαδρομές μόλις 50 χιλιομέτρων μπορεί να συναντήσει όλα τα οικοσυστήματα της Ευρώπης, από τα λιβάδια της ποσειδωνίας έως τα αλπικά!
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!