| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Εμμανουήλ Κ. Φυριππής Περί Εκλογής των Αρχών Διοίκησης του Οθώνειου Πανεπιστημίου

Δημοσίευση: 04-07-2013 - Φύλλο:197
Οι διαπιστώσεις αυτές τουβιβλίου αποτελούν καταγραφή του χαρακτήρα της ανωτάτηςεκπαίδευσης στη χώρα μας ιστορικά

 

Ένα νέο βιβλίο, με τίτλο Περί Εκλογής των Αρχών Διοίκησης του Οθώνειου Πανεπιστημίου: Εκλογικές διαδικασίες, Πανεπιστημιακά και ευρύτερα πολιτικά δρώμενα (Τόμος Β΄:1847-48 έως 1862-63), εκδόθηκε πρόσφατα με την υποστήριξη του Ε.Κ.Π.Α.

 

Ο συγγραφέας, Εμμανουήλ Κ. Φυριππής, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζε τις εκλογές για το ανώτατο όργανο διοίκησης του Πανεπιστημίου επί Όθωνος. Τις εκλογές πλαισιώνει με σχόλια και ερμηνείες για την πολιτική και κοινωνική εικόνα της εποχής, την επιρροή του παλατιού, τις επιδιώξεις των κομμάτων και τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών, καθώς και τους αγώνες των φοιτητών.

 

Έτσι, με φόντο τις εκλογές των αρχών διοίκησης, το έργο μιλά και για τις σχέσεις των Πανεπιστημιακών με την κοινωνία και την πολιτική ζωή της εποχής, το παλάτι και την υποστήριξη που παρείχε σε κάποιους Πανεπιστημιακούς, καθώς και την επιδίωξη Καθηγητών του Οθώνειου Πανεπιστημίου «να αποφύγουν την εμπλοκή της πολιτικής εξουσίας σε θέματα πανεπιστημιακής δεοντολογίας», και να θέσουν τα όρια της «πανεπιστημιακής ελευθερίας και διδασκαλίας» (σελ. 129).

 

Αναφέρεται επίσης στο γενικότερο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα και σε φοιτητικές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες της εποχής, με αφορμή συνήθως την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, σε διάφορες χρονιές. Έτσι, για παράδειγμα, «το Μάρτιο του1857 φοιτητικές κινητοποιήσεις με πολιτικό χαρακτήρα έλαβαν χώρα στους κόλπου της Πανεπιστημιακής κοινότητας» (σελ.186). Σύμφωνα με τον συγγραφέα, τα γεγονότα του 1857 δείχνουν «αποφασιστική συμμετοχή μεγάλης μερίδας των φοιτητών και στα πολιτικά δρώμενα της εποχής, καθώς και το πνεύμα συναδελφικότητας και αλληλεγγύης στους κόλπους τη φοιτητικής κοινότητας, που ενισχύει την πολιτική παρουσία της και τη δυναμική της» (σελ. 187).

 

Οι διαπιστώσεις αυτές του βιβλίου αποτεκαι τη δυναμική της» (σελ. 187).  Οι διαπιστώσεις αυτές του βιβλίου αποτελούν καταγραφή του χαρακτήρα της ανωτάτης εκπαίδευσης στη χώρα μας ιστορικά, αφού η συνειδητοποίηση ότι οι φοιτητές ήταν από τότε πολιτικά ενεργοί πολίτες,υπογραμμίζει και τον ρόλο του Πανεπιστημίου ως πεδίου όπου όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση. Χώρος παιδείας και έμπνευσης,με ηθική και κοινωνική ευθύνη ήδη από την εποχή  της βασιλείας του Βαυαρού μονάρχη, το ελληνικό Πανεπιστήμιο την εποχή εκείνη παλεύει με τις αντιξοότητες μιας μοναρχίας που καταστέλλει με τη βία τις πολιτικές συγκεντρώσεις, ενώ οι φοιτητές του διαδηλώνουν της ανεξαρτησίας της Ιταλίας από την Αυστρία
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!