| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Κατανοώντας τον Πανικό και την Αγοραφοβία Κατανοώντας την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Της Σoφίας Καναούτη

Δημοσίευση: 04-06-2013 - Φύλλο:196
Θοδωρής Χαλιμούρδας, Βιβή Σωτηροπούλου
Κατανοώντας τον Πανικό και την Αγοραφοβία Κατανοώντας την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
Εκδόσεις ΒΗΤΑ


Δύο νέα βιβλία – οδηγοί, το Κατανοώντας τον Πανικό και την Αγοραφοβία και το Κατανοώντας την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή εκδόθηκαν πρόσφατα από τις εκδόσεις ΒΗΤΑ. Με συγγραφείς τον κ. Θοδωρή Χαλιμούρδα και την Δρ Βιβή Σωτηροπούλου, ψυχολόγους στην Α Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα βιβλία ανήκουν στη σειρά που επιμελείται ο κ. Νίκος Βαϊδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ.


Φιλοδοξώντας να καλύψουν βασικές κλινικές ανάγκες, οι δύο οδηγοί παρουσιάζουν γνωσιακές θεωρίες και προτάσεις θεραπείας για τους ασθενείς, τις οικογένειές τους αλλά και τους θεραπευτές, δίνοντας μια σαφή εικόνα των συγκεκριμένων ψυχικών διαταραχών. Βασιζόμενα περισσότερο σε συμπεριφορικές ερμηνείες και θεραπείες, τα βιβλία καταφέρνουν να προσεγγίσουν το κοινό με εικονογραφήσεις και διαγράμματα, αλλά και να προτείνουν χειρισμό των διαταραχών αυτών και αυτοαντιμετώπιση. Η εμπειρία και η γνώση των συγγραφέων μπορεί με αυτές τις εκδόσεις να γίνει κατανοητή από τον μέσο αναγνώστη και να χρησιμεύσει στη διαχείριση αυτών των διαταραχών που απασχολούν ένα μεγάλο μέρος της κοινότητας. Δεδομένου του ότι, για παράδειγμα, για τον πανικό και την αγοραφοβία υπάρχουν περίπου 450 ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, οι συγγραφείς επιτελούν το σημαντικό έργο τού να επιλέξουν ποιες θεραπείες κατά τη γνώμη τους υποστηρίζονται επιστημονικά από τη βιβλιογραφία, αλλά και από την εμπειρία τους στη θεραπεία.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο καθορισμός του τι είναι η συγκεκριμένη διαταραχή και τι δεν είναι, που γίνεται στην αρχή της κάθε έκδοσης και ξεκαθαρίζει τους όρους και το τι είναι ψυχική διαταραχή και τι είναι φυσιολογικός φόβος, κατά περίπτωση. Εξηγείται η φύση και η λειτουργία αυτών των συναισθημάτων, και η κλινική κατάσταση των πασχόντων όταν αυτά τα συναισθήματα γίνονται διαταραχές. Το Κατανοώντας την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή προλογίζει ο κ. Ανδρέας Ραμπαβίλας, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ, ενώ το Κατανοώντας τον Πανικό και την Αγοραφοβία ο κ. Ιωάννης Παπακώστας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Βασιζόμενα περισσότερο σε συμπεριφορικές ερμηνείες και θεραπείες, τα βιβλία καταφέρνουν να προσεγγίσουν το κοινό με εικονογραφήσεις και διαγράμματα, αλλά και να προτείνουν χειρισμό των διαταραχών αυτών και αυτοαντιμετώπιση.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!