| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Σταματάκος Μιχαήλ, Κόντζογλου Κωνσταντίνος, Χατζηκωνσταντίνου Κωνσταντίνος - Εχικόκοκκος Granulosus, μια ενδημική νόσος της Ελλάδος

Της Σoφίας Καναούτη

Δημοσίευση: 20-03-2013 - Φύλλο:193
Ένα σημαντικό βιβλίο που πραγματεύεται την πορεία, τους τρόπους διάγνωσης και τις θεραπείες του εχινόκοκκου, μίας λοίμωξης που στο παρελθόν έχει συχνά αξιώσει ανθρώπινες ζωές στη χώρα μας, εξέδωσαν οι Ιατρικές Εκδόσεις Βήτα, με συγγραφείς τον κ. Σταματάκο, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κ. Κόντζογλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής στην ίδια Σχολή, και τον κ. Χατζηκωνσταντίνου, ακτινολόγο και τέως Διευθυντή του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Νικαίας «Άγιος Παντελεήμων».

Πέρα από τις καθαρά ιατρικές γνώσεις που παρέχει το βιβλίο, που συστήνονται ανεπιφύλακτα από τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, Αναπληρωτή Καθηγητή Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στον πρόλογό του, το βιβλίο παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τους τρόπους με τους οποίους οι νόσος μεταδίδεται, και αναφέρει ότι μία μορφή της παρασιτικής νόσου είναι ενδημική στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες όπου η κτηνοτροφία είναι διαδεδομένη αλλά τα προφυλακτικά μέσα είναι ανεπαρκή.

Οι διάφορες μορφές της παρασιτικής νόσου, αλλά και το ότι συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα στους ασθενείς, την καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνη. Φαίνεται επίσης ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε πού θα εντοπιστούν οι κύστεις που προκαλεί η νόσος, κύστεις οι οποίες μεγαλώνουν αργά και άρα προκαλούν συμπτώματα πολύ αργά. Η πιο συνήθης και αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι η χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν φάρμακα, που όμως χρησιμοποιούνται επικουρικά, ή όταν η επέμβαση είναι αδύνατη.

Παρόλο που η γενικότερη εντύπωση είναι ότι η νόσος αυτή είναι σπάνια πια, το βιβλίο παραθέτει ότι στη χώρα μας κάθε χρόνο απαντώνται σχεδόν 9 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους, ένας σημαντικός αριθμός αν σκεφτούμε τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Η αξία του βιβλίου έγκειται στο ότι μιλά εκτενώς για το παράσιτο, τις πρακτικές που καθιστούν ευάλωτους τους ανθρώπους, και με λεπτομέρειες για τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις κάθε αντιμετώπισης. Έτσι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και σε ιατρικό προσωπικό, αλλά και σε πάσχοντες ή σε όσους θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!