| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
«Τραγικό και Τραγωδία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης»

Δημοσίευση: 01-11-2012 - Φύλλο:189
Θόδωρος Γραμματάς, Γιάννης Παπαδόπουλος

 

Πρόσφατα κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις Διάδραση ο καλαίσθητος τόμος «Τραγικό και Τραγωδία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης», με επιμέλεια του καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Θόδωρου Γραμματά και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννη Παπαδόπουλου. Ο τόμος αυτός, που αποτελεί έκδοση εντασσόμενη στο ερευνητικό πρόγραμμα «Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με επιστημονικούς υπεύθυνους τους δύο προαναφερθέντες επιμελητές, περιλαμβάνει δεκαέξι συνολικά μελέτες, οκτώ ξένων και ισάριθμων Ελλήνων επιστημόνων.

 

Πρόκειται για τους καθηγητές του Ε.Κ.Π.Α. Θόδωρο Γραμματά, Μενέλαο Γκίβαλο, και Μαρίκα Θωμαδάκη, του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Γιάννη Παπαδόπουλο, Έλενα Θεοδωροπούλου και Μαρία Γκασούκα, του Α.Π.Θ. Σάββα Πατσαλίδη, καθώς και για καθηγητές ξένων Πανεπιστημίων: της Ιταλίας Matteo Pellegrino, Fabio Tolledi και Giovani Azzaroni, της Γαλλίας Jean Pierre Sarrazac και Pascal Th iercy, του Ισραήλ Ouriel Zohar, της Χιλής César Garcia Alvarez, της Ισπανίας Antonio Melero-Bellido και των Η.Π.Α. Vassilis Lambropoulos. Με τις μελέτες τους οι παραπάνω ερευνητές επιδιώκουν να «χαρτογραφήσουν» τον ζωτικό χώρο της τραγωδίας και της έννοιας του τραγικού στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, του μεταμοντερνισμού και των ισχυρών νέων τάσεων στον χώρο του σκηνικού θεάματος.

 

Συγκεκριμένα, οι προβληματισμοί που έδωσαν ώθηση στη συγγραφή των σχετικών μελετών είναι, όπως σημειώνουν και οι επιμελητές στον πρόλογο του τόμου, η θέση της τραγωδίας και του τραγικού στη σύγχρονη κοινωνία, ο ρόλος της τραγωδίας στην εποχή της ύστερης νεωτερικότητας, η πρόσληψη της τραγωδίας από τον σύγχρονο θεατή μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, η έννοια και το περιεχόμενο του όρου «κλασικός» και άλλα παρόμοια θέματα.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!