| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Οι Καθηγηταί του Πανεπιστημίου Όθωνος εκλέγουσιν ίδιον Βουλευτήν

Δημοσίευση: 01-11-2012 - Στήλη: ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ - Φύλλο:189
Χαράλαμπος Μπαμπούνης, Εμμανουήλ Φυριππής

 

Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών κυκλοφορήθηκε το βιβλίο των Αναπληρωτών καθηγητών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Χαράλαμπου Μπαμπούνη και Εμμανουήλ Φυριππή «Οι Καθηγηταί του Πανεπιστημίου Όθωνος εκλέγουσιν ίδιον Βουλευτήν». Οι συγγραφείς εξετάζουν το ζήτημα της ανάδειξης επτά, συνολικά, καθηγητών του Πανεπιστημίου ως βουλευτών κατά την περίοδο 1844-1862 με ψήφο μόνον του καθηγητικού σώματος, δικαίωμα που παρασχέθηκε με ειδικές διατάξεις του εκλογικού νόμου του 1844.


Σε πρώτο στάδιο, διερευνήθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη αυτών των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και αξιολογήθηκαν τα εκλογικά αποτελέσματα με την εκτίμηση των ποιοτικών κριτηρίων και τη στάθμιση των αριθμητικών δεδομένων στο σχετικό κοινωνικό, πολιτικό και ακαδημαϊκό συγκείμενο.


Ποιοι παράγοντες επηρέαζαν την εκλογική βούληση των ψηφοδοτών καθηγητών; Παράγοντες σχετικοί με την επαγγελματική πανεπιστημιακή τους ιδιότητα και την ένταξή τους στις Σχολές; Παράγοντες ιδεολογικοί ή άλλοι; Σε δεύτερο στάδιο εντοπίστηκε και αποτιμήθηκε το βουλευτικό τους έργο. Ήταν έργο που έδινε προτεραιότητα σε θέματα σχετικά με τη λειτουργία του Πανεπιστημίου; Ήταν έργο που αφορούσε γενικότερα στην εκπαίδευση ή σε άλλα θέματα της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής; Η ερμηνευτική ανάλυση – σύνθεση επιχειρήθηκε στο συγκεκριμένο ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο, στην ταύτιση υποκειμένου-αντικειμένου και στη σημασία του χωροχρόνου, στη διαλεκτική σχέση μέρους-όλου.

Η ερμηνευτική ανάλυση–σύνθεση επιχειρήθηκε στο συγκεκριμένο ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο, στην ταύτιση υποκειμένου-αντικειμένου και στη σημασία του χωροχρόνου, στη διαλεκτική σχέση μέρους-όλου.
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!