| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Κώστας Μπέης - «Ο Ευριπίδης και τα Τραγικά Πάθη των Ελλήνων»

Της Σoφίας Καναούτη

Δημοσίευση: 18-01-2013 - Φύλλο:191
Το νέο βιβλίο του Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστα Μπέη, παρουσιάστηκε από το Ε.Κ.Π.Α., το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητού Ηλία Κρίσπη και το Κέντρο Δικανικών Μελετών Υποδοχή «Θεοφάνεια» στις 6 Ιουνίου 2012. Το βιβλίο παρουσίασε η Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών κ. Χαρά Μπακονικόλα, και σχολίασαν νομικοί, καθηγητές και φιλόσοφοι, ενώ ιδιαίτερο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Ο Πρύτανης μίλησε για την ευτυχή επικράτηση της Αριστοτελικής Σχολής στην αρχαία Ελλάδα, σχολής του διαλόγου, έναντι της Πυθαγόρειας, της μόνης σχολής που δεν βασιζόταν στον διάλογο, αλλά στην αυθεντία του δασκάλου. Επαίνεσε με αυτή την εισαγωγή την ανάγκη του συγγραφέα να διαλέγεται, που προκαλεί την κριτική σκέψη.
Σε μια εποχή που οι Έλληνες βάλλονται, το βιβλίο αναζητά τα πάθη των Ελλήνων κατά την εποχή του Ευριπίδη. Τελικά η γεύση που μένει από το εκτενές και επιστημονικά τεκμηριωμένο έργο είναι πως όλα αυτά τα πάθη στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο των Ελλήνων, αλλά όλων των ανθρώπων. Μιλά εκτεταμένα για τις αξίες στο έργο του μεγάλου τραγικού, τον τρόπο που διαφαίνονται στον αναγνώστη, και για τις συγκρούσεις του με τον εαυτό του και με τις προκαταλήψεις του κοινού του. Ο Ευριπίδης προαναγγέλλει μια νέα εποχή που κατατρύχεται από την αμφιβολία, και παλεύει με τον ίδιο τον κυνισμό του, είτε πρόκειται για τις απόψεις του για τη φιλία, για τον έρωτα, για τους θεούς ή για τη φιλανθρωπία.


Ιδιαίτερη σημασία για μας σήμερα έχουν οι διαπιστώσεις που κάνει ο συγγραφέας σε σχέση με το έργο του Ευριπίδη «Ορέστης». Έτσι, ο Ορέστης παρατηρεί πως «Με αρχηγούς κακούς, κακός είναι κι ο λαός». Και ο Πυλάδης συμπληρώνει: «Αλλ’ όταν έχουν φρόνιμους ηγέτες / φρόνιμες αποφάσεις παίρνουν». Κι έπειτα, πάλι ο Ορέστης: «Σωστά μας συμβουλεύουν φρόντιζε / να ’χεις όχι μονάχα συγγενείς, αλλά / και φίλους· γιατί όποιος, αν και ξένος, / μετέχει στον πόνο των δικών σου / δυστυχιών, αυτός ο φίλος πιο πολύ / από μύριους συγγενείς αξίζει!» (σελ. 276, 277 στο βιβλίο).


Ο Καθηγητής Κώστας Μπέης φαίνεται να μετέχει στον πόνο των δυστυχιών γύρω του, και αναζητά μέσω της ποιητικής και φιλοσοφικής σκέψης, να ερμηνεύσει μελλοντικούς δρόμους, διεξόδους για τα πάθη και τις αρετές των Ελλήνων.


 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!