| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Εξευρωπαϊσμός στο μεσογειακό χώρο - Παγκόσμια Κλιματική Αλλαγή

Του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΖΩΡΑ

Δημοσίευση: 03-05-2012 - Στήλη: ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ - Φύλλο:185
Πρόσφατα εκδόθηκε από τη «Νομική Βιβλιοθήκη», με επιμέλεια του καθηγητή Ν. Μαραβέγια, καλαίσθητος συλλογικός τόμος 346 σελίδων, με μελέτες είκοσι επιστημόνων (έξι από τους οποίους είναι μέλη Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Αθηνών) που αποτελούν επαναδιατυπωμένες εισηγήσεις του 2ου Συνεδρίου της ΕΠΕΕΣ (2009). Οι μελέτες αναφέρονται στον Εξευρωπαϊσμό και εξετάζουν τις διάφορες μορφές του που προκύπτουν από τις νομικές και πολιτικές δεσμεύσεις ενός κράτους έναντι της διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, όπως είναι και οι πρόσφατες δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Μνημόνιο για την αποπληρωμή των χρεών της. Αυτή η περίπτωση αποτελεί την κορύφωση της έννοιας του αναγκαστικού Εξευρωπαϊσμού, ενώ όταν αυτός προκύπτει χωρίς να υπάρχει δέσμευση του κράτους μέλους, τότε μπορεί να θεωρηθεί εθελοντικός ή έμμεσος. Η ύλη του τόμου διαιρείται σε 17 κεφάλαια, τα οποία ταξινομούνται με θεματολογικά κριτήρια σε τρία μέρη (Α΄: «Εξευρωπαϊσμός: Πολιτικές πτυχές», Β΄: «Εξευρωπαϊσμός: Θεσμικές πτυχές», Γ΄: «Εξευρωπαϊσμός: Δημόσιες πολιτικές»). Η ύλη του τόμου είναι ιδιαίτερα ελκυστική, κατά τη σημερινή δραματική περίοδο που διέρχεται η χώρα μας, και φωτίζει ενδιαφέρουσες πτυχές του φαινομένου του Εξευρωπαϊσμού.

 

Η ύλη του τόμου είναι ιδιαίτερα ελκυστική, κατά τη σημερινή δραματική περίοδο που διέρχεται η χώρα μας, και φωτίζει ενδιαφέρουσες πτυχές του φαινομένου του Εξευρωπαϊσμού.

 


 

 

Πρόσφατα κυκλοφορήθηκε στα ελληνικά από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, με επιστημονική επιμέλεια του ομ. καθηγητή Παναγιώτη Σίσκου, το εμπεριστατωμένο μελέτημα του Ιταλού βιολόγου και δημοσιογράφου Fulvio Zecchini «Παγκόσμια Κλιματική Αλλαγή». Το θέμα είναι φλέγον όπως πιστοποιείται και από τον επεξηγηματικό υπότιτλο του βιβλίου «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η λέπτυνση της στιβάδας του όζοντος». Μετά τα προλογικά σημειώματα του επιμελητή της έκδοσης καθ. Παναγιώτη Σίσκου, του Πρύτανη καθ. Θεοδόσιου Πελεγρίνη, του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος καθ. Ανδρέα Ανδρεόπουλου, του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής καθ. Κωνσταντίνου Καρτάλη και του Αντιπροέδρου της Ενώσεως Ελλήνων Φυσικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ακολουθούν πέντε κεφάλαια στα οποία εξετάζονται αντίστοιχα πέντε θεματικές: «Η ατμόσφαιρα της γης», «Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλίμα», «Τα φαινόμενα του θερμοκηπίου», «Η λέπτυνση της στιβάδας του όζοντος», «Μελλοντικές προβλέψεις», ενώ επιτάσσεται ευρετήριο όρων που περιλαμβάνονται στη μελέτη. Οι 112 σελίδες του τόμου διανθίζονται με πλήθος έγχρωμων φωτογραφιών, σχεδίων και στατιστικών πινάκων που υποβοηθούν τον αναγνώστη στη σε βάθος κατανόηση του κειμένου. Στο σημείωμά του ο επιμελητής του τόμου καθ. Σίσκος επεξηγεί και τη σκοποθεσία της έκδοσης του βιβλίου αυτού: «Ελπίζω το παρόν πόνημα με θέμα την παγκόσμια κλιματική αλλαγή να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών, ώστε με εφόδιο την επιστημονική γνώση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην προστασία του πλανήτη μας, που τελικώς συνεπάγεται προστασία της ποιότητας ζωής και της υγείας». Και ο Πρύτανης καθ. Πελεγρίνης επισημαίνει σχετικά στο δικό του σημείωμα: «Η υποβοήθηση της επιστημονικής γνώσης και η συστηματική ενημέρωση των νέων της χώρας μας είναι πολύτιμα όπλα, που μπορεί να προσφέρει το Πανεπιστήμιό μας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του παρόντος και του μέλλοντος».

 

«Η υποβοήθηση της επιστημονικής γνώσης και η συστηματική ενημέρωση των
νέων της χώρας μας είναι πολύτιμα όπλα, που μπορεί να προσφέρει το Πανεπιστήμιό μας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του παρόντος και του μέλλοντος»
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!