| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Διαβάζοντας - Τεύχος 183

Δημοσίευση: 09-03-2012 - Φύλλο:183
Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης

«Έντυπα μέσα επικοινωνίας και Λαϊκός Πολιτισμός»
Ινστιτούτο του βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα

 

Πέντε ενδιαφέροντα μελετήματα του καθηγητή Μηνά Αλεξιάδη περιλαμβάνονται σε κομψό τόμο, διανθισμένο με κατάλληλο φωτογραφικό υλικό, που εκδόθηκε πέρσι από το Ινστιτούτο του Βιβλίου Α. Καρδαμίτσα. Συγκεκριμένα, τα πέντε μελετήματα αντλούν πρωτογενές υλικό από έντυπα μέσα επικοινωνίας (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, λευκώματα, επιστολικά δελτάρια, φωτογραφήματα) και το εξετάζουν κάτω από διαφορετικό πρίσμα, προβάλλοντας εκφάνσεις Λαϊκού Πολιτισμού: 1. «Το παραμύθι και η επικαιρότητα», 2. «Παροιμιακός και γνωμολογικός λόγος Ελλήνων πολιτικών», 3. «Αντιπαροιμίες σε Αθηναϊκές εφημερίδες», 4. «Απεικονίσεις λαϊκών επαγγελμάτων σε παλαιά επιστολικά δελτάρια και φωτογραφήματα», 5. «Καρπαθιακή Αποδημία και Λαϊκός Πολιτισμός», ενώ στον τόμο επιτάσσεται και χρήσιμος «Βιβλιογραφικός Οδηγός». Με τα «νεωτερικά» αυτά λαογραφικά μελετήματα αποδεικνύεται πόσο επίκαιρος και καυστικός καθίσταται ο παροιμιακός λόγος, όπως λ.χ. όταν η εφημ. «Το Βήμα» (στις 10.10.2003) ανέφερε: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνέστησε επίσης αυτοσυγκράτηση στην κυβέρνηση και στις διευκολύνσεις που κάνει σε παλαιές οφειλές φορολογουμένων προς το Δημόσιο. “Είστε” είπε “ασυγκράτητοι στην προσπάθειά σας να βρείτε όπως-όπως χρήματα Είναι αυτό που λέει η λαϊκή παροιμία: Ο Εβραίος σαν φτωχαίνει, τα παλιά τεφτέρια πιάνει”». Το ίδιο συμβαίνει και με αντι-παροιμίες, όπως «Μπρος ΔΝΤ, πίσω Μέρκελ» (εφημ. «Τα Νέα», στις 19.3.2010, όταν η καγκελάριος εξέφρασε δυσμενείς θέσεις για την Ελλάδα), ή «Παν μέτρον… άχρηστον» (εφημ. «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία», στις 27.6.2009, όταν ανακοινώθηκαν νέοι φόροι).
Τέτοιου είδους πλουσιότατο υλικό ανθολογείται και σχολιάζεται εύστοχα στις 246 σελίδες του βιβλίου.

 

Tα πέντε μελετήματα αντλούν πρωτογενές υλικό από έντυπα μέσα επικοινωνίας (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, λευκώματα, επιστολικά δελτάρια, φωτογραφήματα) και το εξετάζουν κάτω από διαφορετικό πρίσμα, προβάλλοντας εκφάνσεις Λαϊκού Πολιτισμού.


 

Αλέξανδρος Μ. Σταυρόπουλος

«Sciences Humaines et Théologie Orthodoxe. Questions d’anthropologie»
Athènes 2011

 

Στη σειρά «Ανάλεκτα» του περιοδικού «Θεολογία» εκδόθηκε καλαίσθητος τόμος συμμείκτων του καθηγητή Αλέξανδρου Σταυρόπουλου, όπου συσσωματώνονται είκοσι μελετήματά του –γραμμένα στη γαλλική γλώσσα– που εξετάζουν ζητήματα ανθρωπολογίας σε σχέση με την Ορθόδοξη Θεολογία.

Τα μελετήματα έχουν καταταχθεί σε τέσσερεις θεματικές-ομάδες:
1. «Approche interdisciplinaire d’une humanité en situations»,
2.«Vers un éthos orthodoxe»,
3. «Leνprocessus thérapeutique»,
4. «La vie sexuelle».
Καθώς γίνεται φανερό από τους παραπάνω τίτλους, στις 212 σελίδες του βιβλίου θίγονται ζωτικής φύσεως θέματα, όπως η ασθένεια και ο θάνατος, η βία και η ειρήνη, η αγάπη και ο έρωτας, ο γάμος και η οικογένεια, σε σχέση με την Ορθόδοξη Θεολογία. Όλα τα μελετήματα συνοδεύονται από πλούσια βιβλιογραφία (είτε ενσωματωμένη μέσα στα κείμενα, είτε με τη μορφή υποσελίδιων σημειώσεων, είτε επιτασσόμενη), ώστε ο αναγνώστης να παρακολουθεί καλύτερα την τεκμηρίωση του συγγραφέα και να δύναται να ανατρέξει σε άλλα υποδεικνυόμενα βιβλία για περαιτέρω αναδίφηση. Μέσα από τη σφαιρική αντιμετώπιση της παραπάνω θεματικής, γίνεται φανερό ότι για τις κύριες συνιστώσες της ζωής είναι απαραίτητες οι ζυμώσεις μεταξύ θεολογικής σκέψης, οντολογικών προβληματισμών και κοινωνικών- πολιτισμικών παραμέτρων.

Μέσα από τη σφαιρική αντιμετώπιση της παραπάνω θεματικής, γίνεται φανερό ότι για τις κύριες συνιστώσες της ζωής είναι απαραίτητες οι ζυμώσεις μεταξύ θεολογικής σκέψης, οντολογικών προβληματισμών και κοινωνικών- πολιτισμικών παραμέτρων.

 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!