| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ

Τεύχος 197


Εμμανουήλ Κ. Φυριππής Περί Εκλογής των Αρχών Διοίκησης του Οθώνειου Πανεπιστημίου
Δημοσίευση: 04-07-2013

Ένα νέο βιβλίο, με τίτλο Περί Εκλογής των Αρχών Διοίκησης του Οθώνειου Πανεπιστημίου: Εκλογικές διαδικασίες,Πανεπιστημιακά και ευρύτερα πολιτικά δρώμενα (Τόμος Β΄: 1847-48 έως 1862-63),εκδόθηκε πρόσφατα με την υποστήριξη του Ε.Κ.Π.Α.

Κατερίνα Γ. Καραπλή Κατευόδωσις Στρατού
Δημοσίευση: 04-07-2013

Το βιβλίο της Κατερίνας Γ. Καραπλή, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Βυζαντινής Ιστορίας του Ε.Κ.Π.Α, με τίτλο Κατευόδωσις Στρατού, Η οργάνωση και η ψυχολογική προετοιμασία του βυζαντινού στρατού πριν από τον πόλεμο (610-1081), εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μυρμιδόνες

Τεύχος 196


Henriette, Αριέττα, François Coppée
Δημοσίευση: 04-06-2013

Από την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών και τις Εκδόσεις Δόμος εκδόθηκε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων το έργο του François Coppée Αριέττα, με την επιμέλεια του Προέδρου της Εταιρείας Καθηγητή κ. Φώτη Δημητρακόπουλου και της κ. Άννας Λαμπαδαρίδη.

Κατανοώντας τον Πανικό και την Αγοραφοβία Κατανοώντας την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
Δημοσίευση: 04-06-2013

Δύο νέα βιβλία – οδηγοί, το Κατανοώντας τον Πανικό και την Αγοραφοβία και το Κατανοώντας την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή εκδόθηκαν πρόσφατα από τις εκδόσεις ΒΗΤΑ.

Τεύχος 195


Ένας εκδότης γράφει το οδοιπορικό του
Δημοσίευση: 30-04-2013

Το παραδοσιακό βιβλιοπωλείο πλήττεται το τελευταίο διάστημα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, γιατί το βιβλίο θεωρείται πια ασύμφορο, αφού μπορεί να αντικατασταθεί από την ηλεκτρονική ανάγνωση. Τόσο απλά, τόσο αψυχολόγητα, χωρίς να λαμβάνεται διόλου υπόψη ότι ο χώρος του βιβλίου είναι αυτός που δημιουργεί ατμόσφαιρα και προκαλεί τη διάθεση για αναζήτηση της ανάγνωσης.

Ζητήματα Επικοινωνίας - Τεύχος 16-17
Δημοσίευση: 30-04-2013

Αντίθετα στο ρεύμα τα Ζητήματα Επικοινωνίας κυκλοφορούν το νέο τους διπλό τεύχος που αναφέρεται σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων στο πεδίο της επικοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης.

Τεύχος 193


Σταματάκος Μιχαήλ, Κόντζογλου Κωνσταντίνος, Χατζηκωνσταντίνου Κωνσταντίνος - Εχικόκοκκος Granulosus, μια ενδημική νόσος της Ελλάδος
Δημοσίευση: 20-03-2013

Ένα σημαντικό βιβλίο που πραγματεύεται την πορεία, τους τρόπους διάγνωσης και τις θεραπείες του εχινόκοκκου, μίας λοίμωξης που στο παρελθόν έχει συχνά αξιώσει ανθρώπινες ζωές στη χώρα μας.

Τεύχος 189


«Τραγικό και Τραγωδία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης»
Δημοσίευση: 01-11-2012

Πρόσφατα κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις Διάδραση ο καλαίσθητος τόμος «Τραγικό και Τραγωδία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης», με επιμέλεια του καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Θόδωρου Γραμματά και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννη Παπαδόπουλου.

«Παρουσία» τόμοι ΙΘ΄-Κ΄
Δημοσίευση: 01-11-2012

O νέος τόμος (ΙΘ΄-Κ΄) του περιοδικού «Παρουσία», που εκδίδει ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυκλοφορήθηκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, δεδομένου ότι ο προηγούμενος (ΙΖ΄-ΙΗ΄) είχε κυκλοφορηθεί το 2006, ως «Τόμος χαριστήριος στον Παναγιώτη Ι. Κοντό».

Οι Καθηγηταί του Πανεπιστημίου Όθωνος εκλέγουσιν ίδιον Βουλευτήν
Δημοσίευση: 01-11-2012

Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών κυκλοφορήθηκε το βιβλίο των Αναπληρωτών καθηγητών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Χαράλαμπου Μπαμπούνη και Εμμανουήλ Φυριππή «Οι Καθηγηταί του Πανεπιστημίου Όθωνος εκλέγουσιν ίδιον Βουλευτήν».

Τεύχος 192


Διαχρονικές Αρχές Βυζαντινής Στρατηγικής και Τακτικής: Στρατηγικές σε εποχή Κρίσης
Δημοσίευση: 08-02-2013

Στο εξαίρετο νέο βιβλίο Διαχρονικές Αρχές Βυζαντινής Στρατηγικής και Τακτικής: Στρατηγικές σε εποχή Κρίσης, ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νέστωρ Κουράκης παρουσιάζει και αναλύει σημαντικά έργα τακτικής και στρατηγικής από την εποχή του Ξενοφώντα έως τα μέσα της βυζαντινής περιόδου, που συμβουλεύουν περί πολέμου και διαχείρισης κρίσεων.

Η Ελληνική Διασπορά στην Αυστραλία
Δημοσίευση: 08-02-2013

Το νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Παπαζήση, Η Ελληνική Διασπορά στην Αυστραλία,που επιμελήθηκαν οι Καθηγητές του Ε.Κ.Π.Α. Αντώνης Κόντης και Νικόλαος Τάτσης, από τις εκδόσεις Παπαζήση, είναι μία ανθολογία από μελέτες που αρχικά παρουσιάστηκαν τον Μάιο του 2004 στην Αθήνα, σε διεθνές συνέδριο.

Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα

Τεύχος 191


Σπύρος Βλαχόπουλος - Η κρίση του Κοινοβουλευτισμού στον μεσοπόλεμο και το τέλος της Β΄Ελληνικής Δημοκρατίας το 1935
Δημοσίευση: 18-01-2013

Το νέο βιβλίο του Αναπληρωτή Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρου Βλαχόπουλου Η κρίση του Κοινοβουλευτισμού στον μεσοπόλεμο και το τέλος της Β΄ Ελληνικής Δημοκρατίας το 1935 (με υπότιτλο Οι θεσμικές όψεις μιας οικονομικής κρίσης;) πραγματεύεται με όρους της νομικής επιστήμης την ιστορία της κατάλυσης του Συντάγματος του 1927 από τα γεγονότα του 1935.

Κώστας Μπέης - «Ο Ευριπίδης και τα Τραγικά Πάθη των Ελλήνων»
Δημοσίευση: 18-01-2013

Το νέο βιβλίο του Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστα Μπέη, παρουσιάστηκε από το Ε.Κ.Π.Α., το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητού Ηλία Κρίσπη και το Κέντρο Δικανικών Μελετών Υποδοχή «Θεοφάνεια» στις 6 Ιουνίου 2012.

Τεύχος 186


Διαβάζοντας - Τεύχος 186
Δημοσίευση: 31-05-2012

Τεύχος 185


Εξευρωπαϊσμός στο μεσογειακό χώρο - Παγκόσμια Κλιματική Αλλαγή
Δημοσίευση: 03-05-2012

Πρόσφατα εκδόθηκε από τη «Νομική Βιβλιοθήκη», με επιμέλεια του καθηγητή Ν. Μαραβέγια, καλαίσθητος συλλογικός τόμος 346 σελίδων, με μελέτες είκοσι επιστημόνων (έξι από τους οποίους είναι μέλη Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Αθηνών) που αποτελούν επαναδιατυπωμένες εισηγήσεις του 2ου Συνεδρίου της ΕΠΕΕΣ (2009).

Τεύχος 184


Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δημοσίευση: 19-04-2012

Ο Ξενοφών Κοντιάδης γεννήθηκε το έτος 1903 στην Μασσαλία. Σπούδασε βιολογία και ιατρική στην Γαλλία, όπου και το 1934 έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα.

Μνήμη Πέτρου Κόκκαλη - Ο ζωγράφος με το νυστέρι
Δημοσίευση: 19-04-2012

Συμπληρώθηκαν φέτος 50 χρόνια από τoν θάνατο μιας σπάνιας προσωπικότητας του ιατρικού κόσμου, του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Πέτρου Κόκκαλη, ο οποίος πέθανε πολιτικός εξόριστος στο (τότε) Ανατολικό Βερολίνο στις 15 Ιανουαρίου 1962.

Τεύχος 183


Διαβάζοντας - Τεύχος 183
Δημοσίευση: 09-03-2012

Πέντε ενδιαφέροντα μελετήματα του καθηγητή Μηνά Αλεξιάδη περιλαμβάνονται σε κομψό τόμο, διανθισμένο με κατάλληλο φωτογραφικό υλικό, που εκδόθηκε πέρσι από το Ινστιτούτο του Βιβλίου Α. Καρδαμίτσα.

Τεύχος 182


«Ποδόσφαιρο και Πολιτισμός» Eκδόσεις Γκοβόστη – Θρησκευόμενοι Κόκκινοι Eπιστήμονες
Δημοσίευση: 10-02-2012

Το νέο αυτό βιβλίο καταπιάνεται τούτη τη φορά με τη θετική πλευρά του ποδοσφαίρου, την ψυχαγωγική και την πολιτισμική.

Δημοσθένη Δασκαλάκη «Βιομηχανική Κοινωνιολογία και Βιομηχανικές Σχέσεις»
Δημοσίευση: 10-02-2012

Πρόσφατα κυκλοφορήθηκε από τις Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα καλαίσθητος τόμος 740 σελίδων, με τίτλο «Βιομηχανική Κοινωνιολογία και Βιομηχανικές Σχέσεις». Πρόκειται για αναθεωρημένη και επαυξημένη με νέα κεφάλαια έκδοση εκτενούς μελέτης του καθηγητή Δημοσθένη Δασκαλάκη.

Τεύχος 181


Η σημασία του έργου του Γάλλου ελληνιστή Émile Legrand υπογραμμίζεται από μία νέα έκδοση
Δημοσίευση: 20-01-2012

Εκδόθηκε πρόσφατα από το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη το έργο Ο Émile Legrand και η «Ελληνική Βιβλιογραφία».

Τεύχος 180


«Κλινική Ψυχοφαρμακολογία»
Δημοσίευση: 08-12-2011

Κυκλοφορήθηκε πρόσφατα από τις ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ, ο συλλογικός τόμος «Κλινική Ψυχοφαρμακολογία. Επίκαιρα Θέματα», με επιμέλεια των Κώστα Σολδάτου και Δημήτρη Δικαίου.

Η Ελληνική Οικονομία και η Κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές
Δημοσίευση: 08-12-2011

Το νέο βιβλίο του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Πετράκη, Η Ελληνική Οικονομία και η Κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές, παρουσιάστηκε στις 24 Νοεμβρίου 2011 στο κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου.

Τεύχος 179


ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Δημοσίευση: 03-11-2011

«Το ορατό και το αόρατο χέρι», του Κώστα Αναγνωστόπουλου, από τις εκδόσεις «Επίκεντρο»

«Λεξικό Συνωνύμων Αντωνύμων της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» - Γ. Μπαμπινιώτη
Δημοσίευση: 03-11-2011

Με εργαλείο αυτό το λεξικό, ο συντάκτης κάθε είδους κειμένου θα μπορεί με ακρίβεια να επιλέγει τις καταλληλότερες λέξεις για να αποδώσει τις πρέπουσες σημασίες.

Croyances populaires- Rites et représentations en Méditerranée Orientale - επιμέλεια Κ. Ευαγγελίδης, Τ. Μηλιώνη, Κ. Μπόμπας, Α. Muller
Δημοσίευση: 03-11-2011

Ο τίτλος του συγκεκριμένου συνεδρίου ήταν «Λαϊκές Δοξασίες, Τελετουργίες και
Αναπαραστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» («Croyances populaires, Rites et représentations en Méditerranée Orientale»). Το θέμα του αποτέλεσε τη συνέχεια του Α΄ Διεθνούς Συνεδρίου, που είχε πραγματοποιηθεί στους Δελφούς τον Οκτώβριο του 2000, με θέμα του «Μύθος και Κοινωνία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τεύχος 178


«Η ποιότητα στον ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης»
Δημοσίευση: 12-10-2011

Με την έκδοση αυτή αποτυπώνονται εμπεριστατωμένα και με επιστημονική μεθοδολογία, απόψεις και θέσεις που αφορούν μια πολύ σημαντική παράμετρο της λειτουργίας των Α.Ε.Ι., σε μια περίοδο που τα θέματα αυτά βρίσκονται στο προσκήνιο.

«Στη χώρα του Τοτώρα»
Δημοσίευση: 12-10-2011

Με τη σύνταξη, λοιπόν, του συγκεκριμένου τόμου, όχι μόνον φωτίζεται ένας παραμελημένος τομέας της θεατρολογίας αλλά και η ελληνική βιβλιογραφία εμπλουτίζεται με ένα βιβλίο που θα αποτελεί εφεξής σημείο αναφοράς για τις σπουδές στον αντίστοιχο χώρο.

Τεύχος 177


Οι τεχνολάγνοι, οι παλαιόπληκτοι και η πραγματικότητα
Δημοσίευση: 07-07-2011

Διαβάζοντας το «Σελίδες στην Οθόνη ή στο Χαρτί; Το μέλλον της ανάγνωσης»
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg, ένα βιβλίο σε δική μου επιμέλεια με τίτλο Σελίδες στην Οθόνη ή στο Χαρτί; Το μέλλον της ανάγνωσης.

Τεύχος 176


O φαύλος κύκλος της βίας στον αθλητισμό
Δημοσίευση: 31-05-2011

O πρώην Πρύτανης X. Kίττας παρουσιάζει αποσπάσματα από το βιβλίο «Οπαδική βία και άλλες πτυχές της βίας στον αθλητισμό».

 

* Tου καθηγητή της Iατρικής Σχολής και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Aθηνών X. Kίττα

Τεύχος 175


Η Ιστορία, οι Ήττες, η Αφήγηση - Συνάντηση με τον Aκαδημαϊκό και συγγραφέα Θ. Bαλτινό
Δημοσίευση: 04-05-2011

Συνεχίζοντας τη διερεύνησή της στους τρόπους με τους οποίους τα ιστορικά γεγονότα επανεξετάζονται και επαναξιολογούνται σήμερα στη χώρα μας, η εφημερίδα μας απηύθυνε ορισμένες ερωτήσεις στον διακεκριμένο συγγραφέα και ακαδημαϊκό κύριο Θανάση Βαλτινό.

Τεύχος 174


O συμβολισμός της Eξόδου του Mεσολογγίου Διαβάζοντας το «Προμαχώντας στο Mεσολόγγι. Έργα και ημέρες του Θ. Pαζικότσικα, 1798-1826»
Δημοσίευση: 05-04-2011

Άρθρο του K. Σβολόπουλου Aκαδημαϊκού και Καθηγητή Iστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τεύχος 173


Tο ποιητικό 1821
Δημοσίευση: 21-03-2011

H διαχρονικότητα της επίδρασης του ’21 στην ποίηση

Τεύχος 172


Το πείσμα που έγινε μέθοδος
Δημοσίευση: 01-02-2011

Διαβάζοντας τις «Μικρές ιστορίες...Μακράς πορείας» του καθηγητή X. Mουτσόπουλου.

Κατ’ ανάγκην συζητάμε πολύ τελευταία γι’ «αυτό που είμαστε» και γι’ «αυτό που κάνουμε». Είμαστε λοιπόν ένας λαός οκνηρών και εθελότυφλων; Κάνουμε λάθη και τα επαυξάνουμε αντί να τα διορθώνουμε;


Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!