| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Ανάπτυξη στο Ε.Κ.Π.Α. Εθνικού Συστήματος αντιμετώπισης της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία

Δημοσίευση: 04-07-2013 - Φύλλο:197
Στις 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Divani Caravel Hotel η παρουσίαση του προγράμματος ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία». Το Πρόγραμμα υλοποιείται από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α Παιδιατρικής Κλινικής, το οποίο θα αποτελέσει Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία στην Ελλάδα και θα αναλάβει τον συντονισμό και τη διεκπεραίωση όλων των σχετικών δράσεων. Το έργο αποτελεί πρόταση του υπουργείου Υγείας, με φορέα
διαχείρισης τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ 2007-2013).


Πιο συγκεκριμένα, η Α Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του επιστημονικού και ερευνητικού της έργου, αναλαμβάνει δράση για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας, η οποία τα τελευταία χρόνια αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Η δράση αυτή αφορά την ηλεκτρονική καταγραφή και αξιολόγηση του προβλήματος πανελλαδικά, καθώς και την εκπόνηση οδηγιών προς τους Παιδιάτρους για τη σωστή αντιμετώπισή του.


Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, ενώ την Επιστημονική Ομάδα αποτελούν o κ. Γεώργιος Π. Χρούσος, Καθηγητής Παιδιατρικής, Διευθυντής Α Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Ιωάννης Μανιός, Αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο κ. Ανδρέας Μαργιωρής, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συντονίστρια Υλοποίησης του έργου είναι η κ. Πηνειώ Κάσσαρη, Βιομηχανικός/Οργανωσιακός Ψυχολόγος, Πιστοποιημένος Επαγγελματίας Συστημικός Αναλυτής Διαχείρισης Έργων. Τον χαιρετισμό εκ μέρους του Καθηγητή κ. Γεώργιου Χρούσου εκφώνησε η Αναπλ. Καθηγήτρια κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να δώσει λύσεις οριστικές και αποτελεσματικές στο πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας και προσκάλεσε όλους να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια παραπέμποντας υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και εφήβους στο νεοσυσταθέν Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη, Α Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Ο τ. Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, στη συνέχεια, συνεχάρη την Α Παιδιατρική Κλινική για την προσφορά και το ερευνητικό της έργο. Μίλησε επίσης για την παχυσαρκία που αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, τονίζοντας ότι το 25% των παιδιών σε χώρες της Ε.Ε. είναι υπέρβαρα. Σημείωσε πως το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ερευνητικές δράσεις προαγωγής της παιδικής και εφηβικής υγείας και ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πρωτοπόρο και πρόκειται να αποβεί πολύτιμος αρωγός στο καθημερινό έργο των Ελλήνων Παιδιάτρων. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Διοικητής Α Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Βασίλης Κοντοζομάνης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» κ. Εμμανουήλ Παπασάββας και ο κ. Αλέξανδρος Ασημακόπουλος, ΗΔΙΚΑ. ΑΕ- Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ.


Κατά την παρουσίαση του προγράμματος η κ. Χαρμανδάρη επεσήμανε ότι σκοπός της πρότασης είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης παρέμβασης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στις νεαρές ηλικίες, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις δομές του υπάρχοντος συστήματος υγείας. Τόνισε πως η παχυσαρκία συνδέεται με την πρόωρη θνησιμότητα, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%.


Με σύνθημα «Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή» οι στόχοι του έργου είναι: 1) η καταγραφή των ανθρωπομετρικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του Δείκτη Μάζας Σώματος, σε παιδιά και εφήβους που προσέρχονται σε Παιδιάτρους ή Γενικούς Ιατρούς για οξέα ή χρόνια ιατρικά προβλήματα, 2) η σαφής καθοδήγηση των Παιδιάτρων, Γενικών Ιατρών και άλλων επιστημόνων υγείας σχετικά με τη διακίνηση ενός υπέρβαρου ή παχύσαρκου παιδιού, 3) ο συντονισμός των φορέων που εμπλέκονται στην υγεία του παιδιού σχετικά με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, και 4) η ενημέρωση επιστημόνων υγείας και γονέων, καθώς και όλων των αρμόδιων φορέων σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.


Καταλήγοντας, η κ. Χαρμανδάρη απηύθυνε πρόσκληση στην Ιατρική Κοινότητα, και ιδιαίτερα στους Παιδιάτρους και τους Ενδοκρινολόγους, να ανταποκριθούν θετικά στην πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια, και σημείωσε πως είναι στη διάθεση όλων των συναδέλφων που επιθυμούν να ενημερωθούν αναλυτικά για το Πρόγραμμα. Η εκδήλωση τελείωσε με την παρουσίαση της Συστημικής Προσέγγισης Υλοποίησης των Δράσεων/ Υποέργων του Προγράμματος από την Συντονίστρια Υλοποίησης κ. Κάσσαρη Πηνειώ και την ομιλία για τις Συστάσεις για τη Διατροφή και Σωματική Άσκηση από τη Βρεφική μέχρι την Εφηβική Ηλικία από τον Αναπ. Καθηγητή Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Ιωάννη Μανιό.


Περισσότερες Πληροφορίες:
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΗΥΞΗΜΕΝΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη.
Α Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Θηβών και Λεβαδείας, Γουδή, Αθήνα, Τ.Κ: 11527
Για παραπομπή και καθορισμό ραντεβού: 213 2013 666
childhood-obesity@med.uoa.gr
childhood-obesity@paidonagiasofia.gr
www.childhood-obesity.gr
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!