| ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
Το «νέο πρόσωπο» του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημοσίευση: 01-11-2012 - Φύλλο:189
Το νέο έμβλημά του, το πρόσωπο της θεάς Αθηνάς όπως το επαναχάραξε ο χαράκτης κ. Τάκης Κατσουλίδης, μετά και από σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση του Ιδρύματος.


«Ένα έμβλημα μπορεί και πρέπει να είναι ένα έργο τέχνης» δήλωσε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο ακαδημαϊκός, ζωγράφος, χαράκτης και πρώην πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Παναγιώτης Τέτσης, παρουσιάζοντας το νέο έμβλημα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη θεά Αθηνά. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο «είναι δημιούργημα της ψυχής του απλού Έλληνα». Το ίδρυμα, δήλωσε, δημιουργήθηκε με τη χορηγία πολλών απλών ανθρώπων. Ο κ. Πελεγρίνης ανέφερε, μάλιστα, τη χαρακτηριστική ιστορία ενός επαίτη, ονόματι Οκκά με καταγωγή από το Μέτσοβο, ο οποίος βρέθηκε ένα βράδυ νεκρός. Στο πανωφόρι του υπήρχε ένα χρυσό νόμισμα κι ένα σημείωμα με το οποίο ζητούσε να διατεθεί το χρηματικό ποσό για τον έρανο ανέγερσης του νέου, τότε, κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου. «Αυτό το περιστατικό έκανε αίσθηση στην κοινωνία της εποχής και παρακίνησε πολλούς άλλους Έλληνες να συνεισφέρουν τον οβολό τους. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το Πανεπιστήμιο θα βρίσκεται πάντα όρθιο» είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών διαπίστωσαν ότι, μέσα στο χρόνο, είχαν επικρατήσει για χρήση, πέρα από την αρχική, και άλλες δύο μορφές με την κεφαλή της θεάς Αθηνάς.

 

Ωστόσο, το έμβλημα του Ιδρύματος, όπως αναφέρεται στον Οργανισμό του 1922 και του 1932, όπου συνενώθηκαν τα δυο κεντρικά Πανεπιστήμια της χώρας, το «Εθνικό» και το «Καποδιστριακό» (μέχρι τότε έμβλημα του Εθνικού Πανεπιστημίου ήταν η κουκουβάγια), απέκτησε πλέον μια μορφή, την θεά Αθηνά, βασισμένη σε εγχάρακτο δακτυλιόλιθο από ερυθρό ίασπι, ο οποίος βρίσκεται στη συλλογή νομισμάτων του Μουσείου Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης (το έργο είναι εμπνευσμένο από την Αθηνά του Φειδία στον Παρθενώνα και φέρει την υπογραφή του Ασπασίου – 1ος αιώνας π.Χ.).


Αυτήν την Αθηνά επαναβεβαίωσε ως το μόνο επίσημο έμβλημα του Ιδρύματος η Σύγκλητος. Το νέο, λειτουργικό, έμβλημα, βασισμένο στο πρωτότυπο, ανέλαβε να χαράξει αφιλοκερδώς ο διακεκριμένος χαράκτης κ. Τάκης Κατσουλίδης. «Κατέφυγα στην ξυλογραφία του ορθού ξύλου, μια τεχνική που χρησιμοποιείτο έως τα μέσα του 18ου αιώνα οπότε εισέβαλε στις γραφικές τέχνες η φωτογραφία» σημείωσε ο ίδιος ο Τάκης Κατσουλίδης, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου εμβλήματος. Οι προδιαγραφές γραμματοσήμου, τις οποίες όπως δήλωσε χρησιμοποίησε ο Τάκης Κατσουλίδης, επιτρέπουν την αναπαραγωγή του εμβλήματος σε πολύ μικρές διαστάσεις «χωρίς να βουλώνει» το λογότυπο, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η επίσημη γραμματοσειρά, η οποία συνοδεύει το έμβλημα, έχει σχεδιαστεί επίσης από τον Τάκη Κατσουλίδη, φέρει το όνομά του και παραχωρήθηκε δωρεάν για χρήση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

 

Για τη σημασία του εμβλήματος για το Πανεπιστήμιο Αθηνών μίλησε ο πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Γιώργος Χαρβαλιάς, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το έμβλημα ενός πανεπιστημίου δεν είναι μια τυπική σφραγίδα, είναι η εικόνα που αναφέρεται στην ιστορία του, στις αρχές του. Λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα και αποτελεί έργο τέχνης». Όπως έκανε γνωστό ο γραφίστας κ. Δημήτρης Αρβανίτης, ο οποίος συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στον σχεδιασμό της εφημερίδας του Πανεπιστημίου και παρουσίασε στην εκδήλωση τις φάσεις δημιουργίας του νέου εμβλήματος και του νέου λογοτύπου, για το οποίο είχε σημαντική συμβολή, το Ίδρυμα έχει ήδη σχεδιάσει και έναν οδηγός εφαρμογής του λογοτύπου για τους ενδιαφερόμενους χρήστες. Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κωστής Παλαμάς», συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Πολίτης, ο οποίος συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια με το Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου μας.

 


 

Έμβλημα και Λογότυπος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ

 

Στη σελίδα http://share.uoa.gr/public/Documents/new-logo/ μπορείτε να βρείτε και να
μεταφορτώσετε:
1. Τον Οδηγό Εφαρμογής του εμβλήματος και του λογοτύπου του Ε.Κ.Π.Α., όπως υλοποιήθηκε από τον γραφίστα Δ. Αρβανίτη. Το έμβλημα είναι βασισμένο σε χαρακτικό του Τ. Κατσουλίδη.
2. Το έμβλημα και το λογότυπο σε υψηλή ανάλυση, σε αρχείο <.pdf> (εισάγεται σε όλα τα προγράμματα γραφικών και μετατρέπεται σε όποια άλλη μορφή) και σε αρχείο <.ai>, καθώς και το έμβλημα σε αρχείο <.jpg>.
3. Τη γραμματοσειρά του οδηγού εφαρμογής <Katsoulidis>.
4. Τη σχετική απόφαση της Συγκλήτου (Ιανουάριος 2012) περί ομόφωνης εγκρίσεως ως εμβλήματος του Ε.Κ.Π.Α. του πρότυπου κεφαλής Αθηνάς που φέρει την υπογραφή του
Ασπασίου.
5. Ενδεικτικά πρότυπα έγγραφα για επεξεργαστή κειμένου (αρχείο <.doc>).


Ο λογότυπος, για κάθε χρήση του, αναπαράγεται μόνο από τα ψηφιακά του αρχεία και σε καμιά περίπτωση από φωτογραφικές αναπαραγωγές.

 

Τα χρώματα χρησιμοποιούνται, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις οδηγίες. Δεν επιτρέπεται καμιά άλλη εμφάνιση και τοποθέτηση του σήματος και της γραφής, εκτός αυτών που αναφέρονται στα αναλυτικά παραδείγματα. Δεν επιτρέπεται καμιά επέμβαση σχεδιαστική ή χρωματική σε καμιά μορφή του λογοτύπου. Η ελάχιστη διάσταση του σήματος είναι 1,5 εκ. και η μεγαλύτερη δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40 εκ. (χρήση σε λάβαρα διαφημιστικά κ.τ.λ.).

 

Ο λογότυπος δεν πρέπει να μεταφέρεται από οποιονδήποτε του ζητηθεί για χρήση, σε χαμηλή ανάλυση (κάτω των 300 dpi), παρά μόνο από την πηγή του, δηλαδή την τελική μορφή και το ανάλογο αρχείο.

 

Επίσης, προτείνεται η χρήση της συγκεκριμένης γραμματοσειράς, που διανέμεται, καθώς «λειτουργεί» μαζί με το έμβλημα.

 

Το Γραφείο Τύπου του Πανεπιστημίου μας είναι στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες. Επίσης, μπορούμε να αναλάβουμε και να ανασχεδιάσουμε τα πρότυπα έγγραφά σας σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές.

 

Πληροφορίες: Γραφείο
Τύπου, Δ. Κουτσομπόλης,
τηλ. 210 368 9750,

e-mail: press@uoa.gr
 
ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ!
Ονοματεπώνυμο:
Email:
Ιστοσελίδα:
Σχόλιο:
Κωδικός [όπως εμφανίζεται - Νέα εικόνα]:
Επιλογή για νέα εικόνα
 Οδηγός για τους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Aθηνών

Έντυπη μορφή - PDF FORMAT


Το σκίτσο του φύλλου 197
Γίνε Εθελοντής!